Linkovi

Republikanci i demokrati u Senatu postigli kompromis o osudi upućivanja dodatnih vojnika u Irak


Washington Postom. Ovaj list na naslovnici donosi izvješće o tome kako su senatori iz obje stranke uspjeli postići jučer sporazum o neobvezujućoj rezoluciji kojom se osporava plan predsjednika Busha o upućivanju dodatnih 20 tisuća vojnika u Irak. Postizanje sporazuma s republikancima objavio je vođa senatske većine Harry Reid, a nakon što je u rezoluciju uključena stavka republikanskog senatora iz Virginije Johna Warnera o zaštiti sredstava kojima se financiraju američke vojne operacije u Iraku. Senator Reid je izrazio nadu da će novi nacrt rezoluciji ujediniti većinu senatora i osujetiti nastojanja Bijele kuće i Republikanske stranka da se blokira bilo koja kongresna rezolucija koja bi osporavala odluku predsjednika Busha o upućivanju dodatnih 21 tisuću i 500 vojnika u Irak.

Izvorne formulacije u nacrtu ove rezolucije, iako vrlo popularne među demokratima, naišle su na hladne reakcije republikanaca. Prijedlog senatora Warnera naišao je na podršku s obje strane i dorađivan je do kasno sinoć kako bi se maksimizirala njegova prihvatljivost za senatore, koji se o rezoluciji moraju izjasniti u punom sazivu. Revidirana verzija izražava protivljenje Senata povećavanju broja američkih vojnika u Iraku, ali istovremeno obećava zaštiti fondove kojim se financiraju američke postrojbe. Kako se čini – piše Washington Post – kompromis je postignut kad je iz nacrta rezolucije izbačena formulacija na kojoj su insistirali demokrati da "plan predsjednika Busha nije u skladu s američkim nacionalnim interesima".

I sljedeći tekst, ovaj put objavljen u današnjem Chicago Tribuneu, bavi se aktivnostima u američkom Kongresu i Irakom. Demokrati u Kongresu jučer su oštro osudili rasipanja desetaka milijuna dolara namijenjenih obnovi Iraka, dok novo izvješće administracije upozorava da je potrebna striktnija kontrola toga kako se vodi ovaj skupi rat. Zastupnici u Senatu i Zastupničkom domu najavljuju posebna saslušanja o tom pitanju kako bi se pozabavili sve prisutnijem zlouporabama. Kvartalno izvješće posebnog financijskog inspektora za Irak Stuarta Bowena navodi da u oko 300 milijardi dolara koje su Sjedinjene Države potrošile na rat i obnovu ima mnogo nepotrebnog rasipanja i korupcije.

Među navedenim primjerima u izvješću kaže se da je Državno tajništvo platilo 43 milijuna i 800 tisuća dolara korporaciji DynCorp International da izgradi rezidencijalni dio u jednom logoru za obuku iračkih policajaca u blizini Bagdada. Taj objekt stoji prazan već mjesecima. Drugi primjer – 4 milijuna i 200 tisuća dolara neovlašteno je potrošeno na prikolice za političare i izgradnju jednog novog olimpijskog bazena. Sve je to naručilo iračko Ministarstvo unutarnjih poslova bez odobrenja Sjedinjenih Država. Američki dužnosnici potrošili su također 36 milijuna dolara za oružja, oklopna vozila, zaštitne prsluke i komunikacijsku opremu bez adekvatne dokumentacije. Do svega toga dolazi – piše Chicago Tribune – u vrijeme kad predsjednik Bush traži od Kongresa dodatnu milijardu i 200 milijuna u novim fondovima za obnovu Iraka, a u okviru šireg plana da se stabilizira situacija u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG