Linkovi

Sidney Sheldon (1917 - 2007)


Popularni američki pisac bestsellara Sindey Sheldon umro je u dobi od 89 godina u Hollywoodu. Prije negoli je počeo s 50 godina pisati romane koji su prevođeni na gotovo sve svjetske jezike, Sheldon je pisao za kazalište, film i televiziju.

Sidney Sheldon je napisao 18 romana, od kojih su svi objavljeni u brojnim izdanjima – poput romana 'Druga strana mjeseca', 'Ako postoji sutra' ili 'Bojiš li se mraka'. Karakteristika su im bile egzotična mjesta radnje, snažni ženski te okrutni muški glavni likovi. Sheldonovi su se romani tiskali u najmanje 300 milijuna primjeraka, na 51 jeziku. Većina njegovih djela tiskana je i u Hrvatskoj tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Sidney Sheldon je karijeru započeo kao scenarist u Hollywooodu. Godine 1947. je dobio nagradu Oscar za scenarij filma 'The Bachelor and the Bobby Soxer'. Nagradu Tony dobio je za mjuzikl 'Redhead' koji se prikazivao na newyorškom Broadwayu. Sidney Sheldon je također bio scenarist i producent popularnih televizijskih programa iz šezdesetih godina. Međutim tek je u pedesetoj godini života počeo pisati romane koji su mu priskrbili široku čitateljsku publiku.

U jednom interviewu iz 1997, godine kaže kako nikad ne koristi pomoć pri istraživanju građe za svoje romane niti za pisanje. "Sve radim sam. Nikad ne počinjem sa zapletom, već s likom. Primjerice u romanu Srdžba anđela odlučio sam da ću pisati o ženi odvjetnici koja brani osobe optužene za kaznena djela. Pripremajući se za pisanje te knjge razgovarao sam s vodećim odvjetnicima u zemlji. Razgovarao sam s javnim tužiteljima. Posjetio sam newyorški pritvorni kompleks na Rikers Islandu i tamo razgovarao s mnogo zatvorenika. Sam obavljam sva istraživanja".

U jednom ranijem interviewu Sidney Sheldon je rekao kako pokušava pisati knjige "koje čitatelji neće moći prestati čitati". Očigledno Sheldon nije mnogo mario za književne kritike, koji su uglavnom njegova djela ignorirali il proglašavali "niskom literaturom". Za razliku od većine drugih pisaca koji su muku mučili izbacujući ispisane stranice iz pisaćeg stroja ili kasnije računala, Sheldon, po vlastitom priznanju, nije imao problema izdiktirati dnevno pedesetak stranica. Sljedeći dan bi unosio ispravke i poboljšanja i tako sve dok ne skupi 1200 do 1500 stranica. Potom bi proveo 10 do 15 redaktura rukopisa.

Godine 1997, Guinissova knjiga rekorda navela je Sidneya Sheldona kao najčitanijeg pisca na svijetu. On je to pripisivao tome da se čitatelji lako identificiraju s njegovim likovima i njihovim problemima. Sheldon je umro od posljedica upale pluća u jednoj bolnici u blizini Los Angelesa. U davnom interviewu autor je opisao što se dogodilo jednom drugom prilikom kad je izašao iz bolnice s upravo izliječenom upalom pluća. "Jedna od najdirljivijih stvari u životu dogodila se kad sam izašao iz bolnice nakon preležane upale pluća. Dan kad sam izišao iz bolnice moja je najnovija knjiga već bila u prodaji i htio sam vidjeti kako se prodaje tako da sam otišao u obližnju knjižaru. Došao sam do menedžera i rekao mu 'ja sam Sidney Sheldon'. Napravio sam to tako da ne dođem i pitam kako se knjiga prodaje, kako mi ne bi bilo neugodno ako kaže da se slabio prodaje. I kad sam se predstavio, na blagajni je bilo osam kupaca i svi su počeli pljeskati. Ja sam zaplakao. Bilo je vrlo dirljivo".

XS
SM
MD
LG