Linkovi

'Amerika za početnike' - program za strane studente na sveučilištu Berkeley


Studenti iz svih dijelova svijeta hrle na američka sveučilišta. I dok složene matematičke teorije možda svladavaju bez problema, često su zbunjeni - Amerikancima. Stoga je Sveučilište Kalifornije u Berkeleyu započelo s posebnim programom za strane studente, koji čine do šezdeset posto svih postdoktoralnih studenata tog sveučilišnog kampusa. America 101, naziv je programa, uvodni tečaj koji objašnjava način života u Sjedinjenim Državama.

Strani studenti na predavanju America one-o-one u nedoumici su. Jedan Nijemac pita što to znači kad ga američki prijetelj pozove van, na večeru, i kaže: Let’s go pig out on buffalo wings. Pig out? Nažderati se? Buffalo wings? Krila bizona? Radi se, naime, o pikantno začinjenim pilećim krilima, koja se služe kao predjelo, a nastala su, navodno, u jednom restoranu u mjestu Buffalo, u saveznoj državi New York, i tako dobila naziv – Buffalo wings ili Buffalo krilca. Nemaju, znači, ništa s bizonima.

Drugi studenti žele znati kad se treba rukovati, kad zagrliti ili poljubiti u obraz? "Kulturni šok znači kad se nađete u novoj zemlji i sve je drugačije od onoga na što ste navikli" - kaže jedna strana studentica.

Direktorica Instituta za engleske studije Bonu Ghosh drži predavanja od deset tjedana. Cilj je - olakšati stranim studentima, pomoći im da se ne osjećaju izolirano i otuđeno u novoj sredini. U suprotnom, rezultat je.... 'emotional roller coaster'....Svi razumiju sto je to roller-coaster? (pauza, tišina)....Među studentima vlada mukla tišina, Bonu Ghosh ne zna jesu li je studenti razumjeli ili nisu, ali ide dalje...

"Je li nepristojno reći “ne”? Apsolutno ne! Ako ja kažem – Hoćete sa mnom na ručak danas?, a vi odgovarate – mmmmmm..... Što mi time hoćete reći? Da ne želite ili ne možete. Kažete mi “ne”, ali na indirektan način. U našoj kulturi, američko-engleskoj, jako je važno odgovoriti izravno i otvoreno – ne!"

Studenti s raznih krajeva svijeta – iz Izraela, Kuvajta, Ugande....- slažu se da je američko prihvaćanje cool odgovora “Ne” tipično za američki izravni i nagli način komuniciranja. Ali ta izravnost za mnoge je neugodna. Evo što kaže Safa Gasser, inženjerka elektrotehnike iz Egipta: "Ponekad sam u šoku kad čujem takav odriješiti “Ne”. Za Ameriku je to tipično. Amerikancima nije neugodno."

Predavanja i sklopu programa America 101, uključuju i ponašanje u restoranima, način telefoniranja, i “ABC” čvrstog, odlučnog rukovanja. Bonu Ghosh kaže da je obuka u kulturnoj pismenosti jednako važna kao i akademska obuka studenata.

Uzmimo za primjer, kaže ona, da jedan od naših stranih studenata traži posao ovdje i pozvan je na razgovor. Student iz Japana nastupio bi vrlo skromno i ponizno, jer nastupiti glasno i nametljivo, “prodavati” sebe, bilo bi, za njega, potpuno neprihvatljivo. Pa kaže – aaaahhh, trudim se....Za američkog poslodavca, to je potpuno neprihvatljivo. Ili kineski student, smrtno ozbiljan kad je u pitanju njegov posao. Neki drugi kandidat nastupit će možda potpuno opušteno, prijateljski, s dozom humora čak... i ostaviti utisak da je s njim puno lakše raditi.

No, prije nego im se i ukaže prilika za intervju, strani studenti moraju se nositi s Amerikancima na kampusu i u bližoj zajednici. Za mnoge, upravo je to najveća dilema: Tko su Amerikanci?

Safa Gasser priznaje da je veliki dio američkog stanovnistva za nju prava enigma, jer to su ljudi iz Azije, Latinske Amerike, crnci, oni sa Srednjeg Istoka: "Ne znam...slika Amerikanca za mene je bijelac, plavokos...onakav kakvog vidim na televiziji. Gdje su onda Amerikanci? Ne mogu baš puno njih naći."

Za Safu Gasser problem je u tome što je Amerika, o kojoj uči i saznaje, jednako raznolika i multikulturalna kao i studenti koji sjede s njom na America 101 predavanjima....

XS
SM
MD
LG