Linkovi

U Europskom parlamentu, desnica dobila klub zahvaljujući rumunjskim i bugarskim zastupnicima


Prije nekoliko dana počeo je novi saziv Europskog parlamenta. U parlamentarnoj se većini od 2004. izmjenjuju socijalisti i kršćanski demokrati. No, ove godine je u parlamentu osnovan i zastupnički klub ekstremne desnice.

Europski je parlament srce demokracije ovog kontinenta koje čini 785 izabranih zastupnika, iz 27 zemalja. Zahvaljujući novodošlim zastupnicima iz Rumunjske i Bugarske, svoj zastupnički klub ove će godine moći osnovati i predstavnici ekstremne desnice. Njihov se stranački blok naziva 'Identitet, tradicija, suverenost'. Ima zastupnika točno onoliko koliko je potrebno da se osnuje zastupnički klub – 20. Dolaze iz sedam zemalja i tvrde da govore u ime barem 27 milijuna Europljana – one koji vjeruju u 'tradicionalne kršćanske, obiteljske vrijednosti'.

Dio platforme ekstremne desnice je zabrana useljavanja u Europu, te protivljenje turskom članstvu u Uniji.

Čelnik ovog parlamentarnog bloka je Bruno Gollnisch, drugi čovjek francuskog Nacionalnog fronta. On vrlo žustro odbacuje tvrdnju da su on i njegovi kolege – ekstremisti: "Mi uopće nismo rasisti. Jedino, imamo protivnike i neprijatelje – to su stranke tradicionalne ljevice, socijalisti i komunisti. U njihovom je interesu da lažu o nama."

Brunu Gollnischa uskoro očekuje sud – optužen je naime za javno propitivanje je li se nacistički holokaust uopće dogodio, što je u dobrom dijelu Europe kazneno djelo.

Gollnisch govori o ciljevima njegove i srodnih stranaka: "Želimo braniti i zaštititi naš nacionalni identitet, naše granice. Željeli bismo zaustaviti trend masovne imigracije. Ali to želimo učiniti s dignitetom – mi ne napadamo ljude koji su emigrirali."

Neki europski zastupnici smatraju da je prilično ironično što su osnivanje zastupničkog kluba ekstremne desnice omogućili upravo rumunjski i bugarski parlamentarni zastupnici. Alexander Stubb, zastupnik jedne umjereno desne stranke iz Finske o tome kaže: "Paradoks je u tome da ovog ne bi bilo da nisu te dvije zemlje postale članicama Unije. A upravo su ekstremni desničari bili najžešći protivnici proširenja."

Većina europskih zastupnika smatra da je nazočnost većeg broja ekstremnih desničara u parlamentu znak snage europske demokracije. 'Dok su razmjerno mali i na margini, neka govore što god hoće' – sažeo je stajalište većine finski zastupnik Alexander Stubb.

XS
SM
MD
LG