Linkovi

Statistički gledano, Amerikanci jedu previše grickalica i preplaćuju porez


Evo malo statističkih zanimljivosti vezanih uz američku svakidašnjicu. Pomaže nam pogled na najtiražniji američki dnevni list USA Today.

Približava se sportski događaj godine u Americi, utakmica SuperBowl američkog nogometa, koja se prenosi na televiziji. Tom će prigodom, kako su ustvrdili novinari lista USA Today, Amerikanci pred ekranima pojesti oko 15 milijuna kilograma raznih grickalica – ponajviše čipsa, štapića, kokica, te, relativno najmanje, bobbi pereca. U prosjeku – svaki će gledatelj te utakmice pojesti samo kroz ovakve grickalice više od 1200 kalorija.

Neki od njih će potom morati tjelovježbom poraditi na potrošnji tih suvišnih kalorija. Najpopularniji izbor je – piše USA Today – hodalica, treadmill, koju će koristiti gotovo polovina onih koji tjelovježbaju. Malo manje od trećine oznojit će kalorije na stacionarnom biciklu, 17 posto na eliptičkom vježbalu, a 13 posto na penjaču, stairclimberu.

Nakon SuperBowla, neki savjesniji građani već će početi misliti na prijavu poreza, pa čak i poslati svoje prijave i – ako treba – i doplate. Kada se građane upita što ih najviše brine oko prijave poreza, pokaže se da ih više od pola – 52 posto - najviše brine da ne mogu točno ustvrditi svoje porezne olakšice i otpise. Manje od četvrtine ih brine da će pogriješiti u proračunu svojih poreznih obveza, 17 posto ih se boji revizorske porezne službe, a 7 posto ima problema s rokom do kojega moraju prijaviti porez. Podaci s druge strane, one porezničke, pokazuju da su brige onih prvih 52 posto potpuno opravdane. Kako piše USA Today, zbog vrlo kompliciranih poreznih propisa, građani preplate svoje poreze za ukupno oko milijardu dolara godišnje, jer zaborave uračunati otpise i olakšice.

Kad se porez ostavi po strani, postoje još novci koji se mogu investirati. Ankete i ispitivanja lista USA Today pokazuju da se 90 posto američkih ulagača radije odlučuje za financijskog posrednika kojega odlikuje etičnost u poslovanju nego za onoga koji obećava bolje zarade na uloženi novac. Ovo potonje važno je samo za 5 posto ulagača.

Od statističkih podataka vrijedi izvojiti i one o bolovanjima, koja su tijekom prošle godine u Americi porasla na 2 i pol posto od ukupnih izostanaka s posla. Prethodne godine bila su 2,3 posto. U samo 35 posto slučajeva poziva na posao s objavom 'danas sam bolestan' radilo se zaista o bolesti dotične osobe. U 21 posto slučajeva, bolestan je bio netko drugi u obitelji ili se ispriječio neki drugi hitni obiteljski problem, recimo – vođenje kućnog ljubimca veterinaru. U 18 posto slučajeva, proklamirano bolesni djelatnik je ustvari trebao obaviti neke svoje privatne poslove, u 14 posto slučajeva mu je naprosto 'sve dojadilo', a u 12 posto slučajeva 'zgromio' ga je – stres, piše list USA Today.

XS
SM
MD
LG