Linkovi

'Zlatni padobran' za uspješne, ali često i neuspješne, menadžere koji odlaze u mirovinu


U engleskom jeziku izraz 'Zlatni padobran' koristi se za vrlo izdašne i često odveć velikodušne otpremnine koje se isplaćuju rukovodiocima tvrtki prilikom njihovog odlaska u mirovinu ili smjenjivanja uslijed loših poslovnih rezultata.

Takvu je otpremninu od 210 milijuna dolara prošlog tjedna dobio čelnik Home Depot-a, velikog američkog lanca trgovina građevinskog materijala. Ova će mu svota zasigurno pomoći da se snađe dok ne nađe novi posao. Jesu li takve otpremnine opravdane? Odgovor nalazimo u prilogu novinara Glasa Amerike Petera Fedinskog.

2000. godine Robert Nardelli preuzeo je vođenje tvrtke Home Depot, lanca dućana potrepština za gradnju i popravak, čija vrijednost dostiže više milijardi dolara. Od tada, Nardelli je akumulirao osobno bogatstvo u visini od 150 milijuna dolara. Sada kao otpremninu, on će od tvrtke dobiti 210 milijuna dolara, isplaćenih u gotovini, dionicama i drugim beneficijama.

Novinar lista New York Times Joe Nocera kaže da je taj paket bio uključen u Nardellijev ugovor: "Tvrtka je prije šest godina bila u lošem stanju, trebao joj je netko tko će ju reorganizirati. Htjeli su dovesti neko poznato ime, energičnu superzvijezdu poslovnog svijeta."

Pod Nardelijevim rukovodstvom tvrtka Home Depot udvostručila je zaradu. Međutim, vrijednost njenih dionica pala je za sedam posto dok su dionice konkurentske tvrtke porasle u istom razdoblju za 185 posto, što je dovelo do vrlo žučne atmosfere na godišnjoj skupštini upravnog odbora tvrtke.

Ti takozvani 'zlatni padobrani' - koji se daju kao otpremnina čelnim menadžerima u odlasku - postaju sve uobičajeniji u poslovnom svijetu. Prošle je godine Hank McKinnel napustio vodeći položaj u farmaceutskoj tvrtci Pfizer nakon što je vrijednost njenih dionica pala za 41 posto. Njegova je otpremnina iznosila 200 milijuna dolara. Stephen Crawford je za nakon samo 106 dana provedenih na položaju ko-direktora investicijske banke Morgan Stanley otpravljen s oproštajnim paketom vrijednim 32 milijuna dolara. A predsjednik upravnog odbora naftne tvrtke Exxon Oil, Lee Raymond otišao je u mirovinu bogatiji za 400 milijuna dolara.

Lawrence Mishel, predsjednik washingtonskog Instituta za ekonomsku politiku optužuje američku korporativnu elitu za korištenje svog privilegiranog položaja. Njezino ponašanje naziva jednostavno - kleptokracijom: "Danas čelni menadžer neke velike kompanije zarađuje preko 260 puta više od običnog radnika. Prije 20 godina taj je odnos bio 1 prema 35, a prije 40 godina 1 prema 25. Ne mislim da trebamo toliko plaćati ljude da bi ujutro ustali iz kreveta i otišli na posao."

Primanja čelnih menadžera velikih tvrtki i korporacija određuje upravni odbor. Astronomske otpremnine pri odlasku na novu dužnost ili u mirovinu - bez obzira na poslovni uspjeh ili neuspjeh - opravdavaju se kao neophodne, jer se jedino tako mogu privući najtalentiraniji poslovni stručnjaci. No, kaže Lawrence Mishel, plaće i otpremnine čelnih menadžera, na koncu, ipak dolaze iz džepa dioničara, radnika i - potrošača.

XS
SM
MD
LG