Linkovi

Privatna elektrana na pogon  sunčevom energijom i vodikom


Dosta je američkih kućevlasnika smanjilo potrošnju fosilnih goriva time što su na vrh svojih kuća postavili solarne ploče. No jedan je čovjek otišao puno dalje. On je sagradio čitavu elektranu koja se pokreće sunčevom energijom i vodikom.

Mike Strizki čitav je svoj život proveo radeći oko automobila. Tijekom vremena 49-godišnji inženjer postao je uvjeren da su vozila na vodikov pogon budućnost automobilske industrije. Tijekom 16 godina koliko je proveo radeći za Ministarstvo prometa savezne države New Jersey, Strizki je uvidio da postoji problem s automobilima koje bi pokretalo novo gorivo – nitko ih nije proizvodio. "Proizvođači automobila i vlada upirali su prst odgovornosti jedni prema drugima. Vlada je govorila: proizvedite automobile koji se pokreću na vodik, a mi ćemo izgraditi infrastrukturu. Proizvođači automobila su poručivali: izgradite infrastrukturu pa ćemo mi proizvesti automobile. Postao sam umoran od takvih rasprava i rekao sam sebi: jedini način da riješim ovaj problem jest da sam napravim infrastrukturu kod kuće".

Nakon pet godina i pola milijuna potrošenih dolara Strizki je ostvario svoj san. Njegova garaža prekrivena je solanim panelima koji osiguravaju električnu energiju za njegov dom. Neiskorišteni višak usmjerava se do uređaja koji razbija vodu u vodik i kisik. Tijekom ljeta vodik se skladišti u spremnicima na njegovom imanju, a zimi ga koristi za dobivanje energije. Strizki, njegova supruga i troje djece prva su obitelj u Sjedinjenim Državama koja živi isključivo od energije dobivene uz pomoć vodika i solarnih ploča. Još jedna dobra strana je to što Strizki može svoje automobil puniti vodikovim gorivom na vlastitoj crpki pokraj garaže. Bilo je nekih problema s dobijanjem dozvola od lokalnih vlasti, a gradonačelnik mjesta u kojem živi Strizki kaže da je njegovu kuću obišao niz stručnjaka koji su trebali posvjedočiti da njegov dom neće eksplodirati. Sam Strizki kaže da najvjerojatnije nikada neće povratiti pola milijuna dolara koliko je uložio u izgradnju svog sustava.

No nada se da će smanjiti trošak za 90 posto time što će proizvoditi i prodavati sličan sustav drugim vlasnicima kuća. Kako kaže, budućnost planeta ovisi o obnovljivoj energiji, a ne o fosilnim gorivima koje u Sjedinjene Države treba dovoziti izdaleka. "Koristim energiju na istom mjestu gdje sam je stvorio. Radi se o energiji koja nema nikakvu emisiju ugljičnog dioksida i koja je besplatna jednom kad platite opremu".

Obitelj Strizki ne štedi na energiji. Njihovo kućanstvo ima sve moderne uređaje, a Mike Strizki naročito je ponosan time što se svi njegovi potrošači energije, uključujući i automobil, pokreću korištenjem obnovljive energije.

XS
SM
MD
LG