Linkovi

U starijoj dobi, prevencija pada vježbanjem održavanja ravnoteže


Pad je najčešći uzrok povreda kod starijih osoba. Najnovija istraživanja pokazala su da vježbe koje potiču bolje održavanje ravnoteže mogu smanjiti rizik od pada.

Znastvenici sa državnog sveučilišta u saveznoj državi Michigan odlučili su usporediti dvije tehnike koje su se već pokazale učinkovitim u poboljšanju održavanja ravnoteže kod starijih osoba. Jedna je bila tai chi, tradicionalna kineska tehnika sporih pokreta, a druga je novija tehnika poznata pod imenom Combined Balance and Stepping Training, odnosno istodobno vježbanje ravnoteže i hodanja.

Ovako ovu metodu opisuje Neil Alexander, jedan od voditelja studije: "Važna karakteristika ovog pristupa je simultano izvođenje dvije radnje. Na primjer, tražimo ih da nose nekakav teret u ruci dok hodaju ili ih tražimo da u tijeku hoda prekorače nekakvu prepreku. Jedan dio treninga se koncentrira na produljivanje njihovog koraka za vrijeme hoda i povećanje brzine hoda. Sve ovo pomaže uspostavljanju bolje ravnoteže."

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je koristila samo tai chi dok je druga koristila istodobno vježbanje ravnoteže i hodanja. Obje su skupine vježbe izvodile 3 puta tjedno, tijekom 10 tjedana. Rezultati su pokazali da je nova metoda bila nešto uspješnija od tai chia, a to se prvenstveno pripisuje činjenici da su vježbe bile brže i dinamičnije.

Zašto je to prouzročilo toliku razliku? "U trenucima kada izgubite ravnotežu i pred samim ste padom, tijelo treba odgovoriti ne samo brzo, nego i s korakom koji je dovoljno dug da vam omogući održati ravnotežu," kaže dr. Alexander.

Neil Alexander se nada da će rezultati istraživanja pomoći kod dizajna programa tjelovježbi kojima je cilj sprečavanje pada kod starijih ljudi.

Detalji istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Journal of the American Geriatrics Society.

XS
SM
MD
LG