Linkovi

Na sastanku Bush-Barroso naglašena potreba da se obnove posustali pregovori o globalnoj trgovini


Sjedinjene Države i Europska unija slažu se u vezi s potrebom da se uspješno zaključi aktualni krug pregovora o daljnjoj liberalizaciji svjetske trgovine, poznat kao 'pregovori iz Dohe'. O tome su razgovarali predsjednik George Bush i čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Međutim, nakon razgovora dvojica političara nisu rekla jesu li premošćene transatlantske razlike glede državnih subvencija poljoprivredi – što je ljetos i blokiralo pregovore o globalnoj trgovini.

I predsjednik George Bush i prvi čovjek Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasili su potrebu da se obnove posustali pregovori o globalnoj trgovini. No, nakon jedan sat dugog razgovora, nije priopćeno je li postignut dogovor o državnim subvencijama za poljoprivredni sektor, koje su izdašne i u Americi a i u Europi. Zbog njih su inače ljetos blokirani pregovori o liberalizaciji svjetske trgovine.

Predsjednik Bush je u izjavi za medije naglasio da su obje strane odlučne da dodatno liberaliziraju globalnu trgovinu. "Naši su razgovori bili iskreni, otvoreni. Razgovarali smo o važnosti transatlantskih odnosa i načinima na koje ih možemo poboljšati. Razgovarali smo i o važnosti rješavanjem svih nesuglasica između Sjedinjenih Država i Europske unije oko pregovora iz Dohe kako bismo mogli promiocati međunarodnu trgovinu".

Najnoviji krug pregovora o ovoj temi prekinut je ljetos. Glavna prepreka oživljavanju pregovora su subvencije zapadnih zemalja koje primaju farmeri. Zemlje u razvoju, gdje je poljoprivreda također značajan dio nacionalnih ekonomija, tuže se da njihova hrana nije konkurentna na Zapadu, zbog toga što je hrana tamo iznimno jeftina – upravo zbog izdašnih državnih subvencija.

Jose Manuel Barroso naglsio je nakon sastanka s američkim predsjednikom da je ostalo malo vremena, ako se želi da najnoviji krug pregovora uspije. "Najvažnije je da pregovori iz Dohe završe uspjehom. Nije samo riječ o trgovini, radi se o razvoju. Ovo je trenutak odluke".

Barroso je dodao da Europa i Amerike imaju globalni pristup, kada su u pitanju trgovina i razvoj. On je najavio da će europski i američki pregovarači poduzeti nove napore kako bi razgovori o daljnjoj liberalizaciji trgovine uspjeli. Čelnik Europske komisije izjavio je da su trgovinski odnosi između Unije i Sjedinjenih Država 'najvažniji odnosi takve vrste na svijetu' te se zauzeo za produbljivanje gospodarske suradnje Europe i Amerike.

XS
SM
MD
LG