Linkovi

Tinejdžeri manje koriste marihuanu ali se češće drogiraju lijekovima na racept


Američki tinejdžeri već petu godinu za redom manje uživaju u marihuani, ali se zato u rekordnom broju drogiraju lijekovima na recepte.

Najveća redovita godišnja studija o uporabi droga kod mladeži – koja se provodi od 1975. godine – obuhvatila je učenike oko 50 tisuća američkih srednjih škola i gimnazija i donijela i dobre i loše vijesti.

John Walters, direktor Ureda Bijele kuće za nacionalnu politiku borbe protiv droga, ističe pozitivne trendove kroz zadnjih pet godina: "Najuobičajenija droga, marihuana, pala je za 25 posto u tom razdoblju. Pušenje cigareta opalo je za 29 posto, a konzumiranje alkohola za 13 posto. To znači da danas 840 tisuća tinejdžera manje koristi droge nego u 2001. godini. Gotovo svaki četvrti mladi korisnik droga odvratio se od te navike i danas je sigurniji."

No, zdravstvene dužnosnike brinu drugi glavni nalazi studije. Dr. Nora Volkow, direktorica saveznog Nacionalnog instituta protiv zlouporabe lijekova, ukazuje da tinejdžeri sve više posižu za lijekovima na recept: "Raduje me opadanje postotaka u slučaju nezakonitih droga, ali, s druge strane, vidim podatke o lijekovima na recept, posebice Vicodinu: 9 i pol posto učenika četvrtog razreda srednjih škola tijekom protekle je godine uzelo Vicodin; bilo je praktički jednako prije pet godina."

Nora Volkow kaže da, premda uživanje marihuane među tinejdžerima opada, to je još uvijek najraširenija droga. Potom, po učestalosti slijede narkotici na recept, kod kojih se ne vide nikakvi znakovi smanjenja zlouporabe. "Broj 2 po raširenosti je Vicodin - lijek koji se izdaje na recept; broj 3 – amfetamini, isto samo na recept; četvrti je lijek protiv kašlja – dextromethorphan – za koji smo mi, liječnici, vjerovali da ne stvara ovisnost. No, sedam posto učenika četvrtih razreda srednjih škola kaže da uživa u opojnim svojstvima tog lijeka. I peti i šesti na popisu najproširenijih narkotika su isto lijekovi na recept" - kaže Nora Volkow.

Sve se više tinejdžera okreće lijekovima na recept dijelom zbog oštrijeg policijskog i kaznenog progona protiv preprodavača takozvanih uličnih droga, poput marihuane i kokaina, kažu stručnjaci koji su proveli studiju. Oni ističu da su u zadnje tri godine za 90 posto smanjeni televizijski programi posvećeni prevenciji zlouporabe droga, kao i vladini programi koji se bave prevencijom u borbi protiv droga. Ono što je potrebno, kaže doktorica Volkow, su medijske kampanje o štetnosti opojnih lijekova na recepte, iste kampanje kakve su posvećene marihuani i koje su, očigledno, urodile dobrim rezultatima.

XS
SM
MD
LG