Linkovi

Ban Ki-Moon najavio 'ubrzanje' administrativne reforme Ujedinjenih naroda


Dnevnik Washington Post piše o zadacima koji očekuju novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moona, koji danas službeno nastupa na dužnost.

Tu su, prvo, krize i problemi koje Ban nasljeđuje od svog prethodnika Kofija Annana: Darfur, Srednji istok, 18 mirovnih misija širom svijeta te borba protiv siromaštva. Međutim, ovaj južnokorejski diplomat obećava i ubrzanje unutrašnje reforme u svjetskoj organizaciji, kako bi efikasnije služila potrebama 192 zemlje članice.

Ali – piše washingtonski dnevnik – zemlje u razvoju će vjerojatno pokušati blokirati i najnoviji pokušaj administrativne reforme, jer ga smatraju 'pokušajem Zapada da im oduzme zajamčena radna mjesta u upravnom aparatu Ujedinjenih naroda'.

Ban Ki-Moon je obećao da će poštivati najstrožije etičke standarde – promatrači svjetske organizacije ovo su protumačili kao indirektnu kritiku na račun njegova prethodnika, Kofija Annana, čiji je mandat bio okaljan korupcijskim skandalom u provedbi iračkog programa 'Nafta za hranu', u kojem je bio umiješan i Annanov sin – piše Washington Post.

******

International Herald Tribune piše kako je prošao prvi siječanj u Sloveniji, prvoj bivšoj komunističkoj zemlji koja je 'zaradila' pravo da koristi euro.

'Prije dvadeset godina, Slovenija je bila siva komunistička republika s inflacijom od 1500 posto. Danas je stopa inflacije u Sloveniji 1.9 – niža nego u Njemačkoj – a gospodarski rast iznosi 4 posto – u usporedbi s Unijinim prosjekom od 1.4' – piše ovaj američki dnevnik.

'Do podneva, više od dvije trećine bankomata prešlo je u potpunosti na euro, dok su benzinske crpke i služba za plaćanje cestarine to već učinili u ponoć. Sve je išlo kao po loju' – piše International Herald Tribune.

70 posto Slovenaca zadovoljno je što je zemlja prešla na euro, iako je zamjetna i nostalgija za tolarom, koji je bio uveden 1991. Kako bi očuvala svoj nacionalni identitet, slovenska je vlada odlučila da na novčanicama eura koje će se tiskati u Sloveniji bude otisnut i slovenski nacionalni grb.

XS
SM
MD
LG