Linkovi

Nacionalni registar filmske baštine obogaćen za još 25 filmova


Mnogi Amerikanci provode blagdanske dane u odlascima u kino, uživajući u najnovijim holivudskim hitovima, koji se tradicionalno premijerno prikazuju upravo u zadnjim vikendima godine. No, i stariji filmovi ovih se dana spominju u vijestima, nakon što je Kongresna knjižnica još 25 filmova pridodala Nacionalnom registru filmske baštine.

Procjenjuje se da je polovica filmova snimljenih prije 1950, a 80 do 90 posto onih od prije 1920, propala – trake su se ili raspale ili su izgubljene. No, filmove u Nacionalnom registru filmske baštine nikada neće stići takva sudbina. Gregory Lukow, voditelj Odjela za igrane filmove u Kongresnoj knjižnici, kaže da je registar više od popisa američkih najomiljenijih filmova; tu je zbirku uspostavio Kongres sa ciljem očuvanja i privlačenja pažnje na nacionalnu filmsku baštinu. Svake godine, knjižnica dodaje daljnjih 25 naslova postojećem fondu.

"Da bi film došao u obzir za odabir u nacionalni registar, on treba biti značajan bilo u kulturnom, povijesnom ili estetskom smislu za povijest Sjedinjenih Država i njezinih građana. To su kriteriji koji se koriste svake godine. Uz to, film treba biti stariji od deset godina, a imamo i materijale koji datiraju iz 1890-setih godina, dakle vremena rođenja filma" - kaže Gregory Lukow.

Dva ovogodišnja odabrana filma potječu iz tih ranih dana: "Traffic in Souls", iz 1913. koji govori o prisilnoj prostituciji; te – po mišljenju Lukowa – prvi film u produkciji Amerikanaca kineskog podrijetla, "Curse of Quon Gwon", iz 1916. godine. "To je bilo stvarno iznenađujuće otkriće – igrani film nastao u produkciji zajednice, obitelji, u kojemu u tako ranim danima američkog filma igraju protagonisti iz kinesko-američke populacije. Većina ljudi nikad nije za to čula, jer je tek nedavno otkriven. Mi smo željeli odati priznanje takvoj vrsti raznolikosti u američkoj filmskoj produkciji" - kaže Gregory Lukow.

Ta se raznolikost proteže i na vrste filmova koji su u registru.

"Uvijek se gleda na poznate holivudske hitove, od Zlatnog doba filma, pa do nedavnih godina. Ali, ne radi se samo o najboljem što je došlo iz Hollywooda, ili o najboljim američkim dugometražnim filmovima. Tu su dokumentarni filmovi, vrpce s vijestima, amaterske produkcije, etnografske snimke, materijali koji predstavljaju puni spektar filmova nastalih u ovoj zemlji. To je daleko, daleko više od samog Hollywooda" - objašnjava Gregory Lukow.

Među najnovijim odabranicima ima i holivudskih hitova. Tu je "Halloween" Johna Carpentera, koji je publiku uveo u eru takozvanih 'slasher' horror filmova. Tu je i film koji je osvojio srca Amerikanaca prije trideset godina – "Rocky", Sylvestera Stallonea.

Priča o boksaču čije su šanse bile doslovce jedna prema milijun izazvala je brojne nastavke, uključujući i jedan koji dolazi u kina upravo u ovoj blagdanskoj sezoni. Stallone se vratio iz mirovine da bi ponovno ušao u boksački ring, u filmu "Rocky Balboa".

No, morat ćemo pričekati nekoliko rundi da vidimo hoće li se pridružiti svojem mlađem ja u Nacionalnom registru filmske baštine, u Kongresnoj knjižnici.

XS
SM
MD
LG