Linkovi

Medicina u 2006.


U slijedećih četvrt stoljeća, AIDS će biti jedan od prva tri uzročnika smrti u svijetu. Krajem 2006, jedan je epidemiolog upozorio da će biti sve teže održavati programe liječenja AIDS-a ukoliko se ne zaustavi zaraza virusom HIV. Dvadeset-pet milijuna ljudi je umrlo od AIDS-a, a daljnjih 39 milijuna živi bilo zaraženo HIV-om ili s već razvijenom bolešću. Zdravstveni dužnosnici nastavljaju zagovarati prakticiranje sigurnih spolnih odnosa ... primjerice uz uporabu kondoma. Klinička istraživanja s obrezivanjem muškaraca pokazala su iznimno obećavajuće rezultate u slučaju heteroseksualnih pojedinaca.

Tijekom protekle godine, Svjetska zdravstvena organizacija je promijenila vlastitu davnu odluku i ponovno preporučila uporabu DDT-ja za prskanje u zatvorenim prostorima protiv komaraca koji prenose parazite uzročnike malarije. DDT je bio zabranjen za poljoprivrednu uporabu već 30 godina zbog moguće veze s rakom. Međutim, zdravstveni dužnosnici vjeruju da prskanje ovog insekticida u zatvorenim prostorima nije štetno po zdravlje ljudi.

2006. godina je donijela i sve veću zabrinutost zbog širenja ptičje gripe na ljude. Posebice su izražena strahovanja da bi soj virusa ptičje gripe H5N1 mogao mutirati u oblik koji bi se širio izravno s čovjeka na čovjeka, što bi izazvalo pandemiju gripe s mogućim milijunima smrtnih slučajeva. Znanstvenici rade na razvoju cjepiva.

Jedno drugo cjepivo je već dostupno u mnogo jeftinijem obliku i svjetski zdravstveni dužnosnici pozivaju na njegovu što širu primjenu. Radi se o cjepivu protiv ljudskog papiloma virusa, koji izaziva oko 70 posto slučajeva raka grlića maternice. Taj je rak drugi po učestalosti maligni tumor kod žena.

Debljina postaje globalni problem. Krivnja za gomilanje suvišnih kilograma pripisuje se sjedilačkim navikama i načinu života, kao i konzumiranju hrane koja sadrži mnogo masnoća i ugljikohidrata.

S druge strane, ne-jedenje postaje – kako izgleda – sve rašireniji trend među manekenkama i glumicama. No, tkogod je rekao da žena nikada ne može biti premršava, nije bio u pravu – smatraju zdravstveni dužnosnici Španjolske. Oni su prvi u svijetu uveli zabranu na korištenje premršavih manekenki na modnim pistama.

Na polju medicinskih istraživanja, matične stanice su višekratno bile među glavnim vijestima dana. Predsjednik Bush je vetom zabranio korištenje saveznih proračunskih sredstava – dakle, novac poreznih obveznika – na istraživanja matičnih stanica u Sjedinjenim Državama. A, u Južnoj Koreji, neki razglašeni i proslavljeni uspjesi pokazali su se lažiranim pokusima. Međutim, istraživanja se nastavljaju diljem svijeta, a liječenje matičnim stanicama obećava uspjehe kod čitavog niza neuroloških bolesti.

XS
SM
MD
LG