Linkovi

Tvrtka Goldman Sachs nagrađuje gimnazijalce koji ponude najbolja rješenja globalnih problema


Investicijska tvrtka Goldman Sachs svake godine raspisuje natječaj za najbolje rješenje nekog globalnog problema. Natjecatelji su gimnazijalci.

Inspiracija projektu su riječi Mahatme Gandija da bi se 'većina svjetskih problema mogla rješiti kada bi se oslobodila energija koju nalazimo u razlici između onog što radimo i onog što bismo mogli učiniti.'

Elyse De Laittre iz Minnesote osvojila je glavnu nagradu na natječaju tvrtke Goldman Sachs – od pet tisuća dolara - za svoj dokumentarni film o globalnoj nestašici pitke vode. "Svaka zemlja bi trebala shvatiti da je riječ o međunarodnom problemu. I konzervacija resursa je važna, kao i sanitacija. Kada bi najveći potrošači više štedjeli, a u razvijenim zemljama se uveli bolji sustavi pročišćavanja vode – onda bi nestašice pitke vode bila manji problem" - kaže ova gimnazijalka.

Cory Gu iz Marylanda napisao je rad na temu pristupa tehnologiji od strane nerazvijenih zemalja, dok je Grace Needleman iz Ohia napisala sastav o borbi protiv malarije.

Grace Needleman kaže da je istražila problem malarije zbog toga što ta bolest nije toliko u žarištu pozornosti, poput recimo AIDS-a: "O malariji se ne govori toliko koliko o AIDS-u, iako ta bolest, zajedno s tuberkulozom i AIDS-om, predstavlja glavni uzročnik smrti u svijetu u razvoju. Svjetski bi političari trebali toj bolesti pokloniti više pozornosti, pogotovo zbog toga što je prevencija malarije razmjerno jednostavna."

Uz investicijsku tvrtku Goldman Sachs pokroviteljstvo nad ovim natječajem ima i ne-vladina organizacija Asia Society, kojoj je cilj produbiti američko razumijevanje azijskih zemalja.

Michael Levine, dopredsjednik ove udruge, kaže da pobjednici na natječaju ukazuju na neistinitost klišea prema kojem mlade Amerikance ne zanimaju svjetski problemi: "Učenici pokazuju da im je stalo do ovih pitanja. Oni žele biti istinski građani svijeta. Ljudi u stranim zemljama trebali bi biti svjesni činjenice da mlade Amerikance zanima stanje svijeta, da im je stalo do toga. Ovaj natječaj ukazuje na to da mladi Amerikanci nisu arogantni prema inozemstvu, već su itekako svjesni da su i oni dio globalnog okružja."

Michael Levine izdvaja važnost učenja stranih jezika, pogotovo kineskog, japanskog i arapskog. On kaže da njegova organizacija, Asia Society, zajedno s tvrtkom Goldman Sachs te brojnim pedagozima i vladinim dužnosnicima ulaže velike napore kako bi se dodatno globalizirao američki obrazovni sustav.

XS
SM
MD
LG