Linkovi

Je li prekasno za promjenu strategije u Iraku?


Nedavno objavljivanje izvješća Radne grupe za Irak, koje predlaže promjene u američkoj strategiji u tamošnjoj misiji, analitičari u Washingtonu su dočekali s priličnim zadovoljstvom, jer ovaj dokument pruža priliku Bijeloj kući da promijeni svoju politiku. Međutim, kako ćemo čuti u današnjoj rubrici U žarištu, neki stručnjaci smatraju da je za promjene prekasno.

Nakon osam mjeseci rada, desetočlani, dvostranački panel nazvao je situaciju u Iraku 'ozbiljnom i opasnom'. Radna skupina savjetuje povlačenje većine američkih borbenih postrojbi iz Iraka do početka 2008. godine. Komisija smatra da bi se američki kontingent u Iraku trebao u budućnosti ograničiti na obuku iračke vojske te na logističku podršku. Na čelu Radne grupe za Irak bili su bivši državni tajnik James Baker, republikanac, te demokrat Lee Hamilton, bivši član Zastupničkog doma Kongresa.

Povjesničar Andrew Bacevich sa Sveučilišta Boston smatra da će savjeti Radne grupe – ako ih Bijela kuća usvoji – usmjeriti američku politiku u regiji u posve novom pravcu. Bit će to kraj naporima da se u Iraku izgradi demokracija – smatra Bacevich."Autori ovog izvještaja svjesni su činjenice da će, na kraju, Iračani biti ti koji će odlučiti o vlastitoj sudbini. Odustajanje od ciljeva koji su bili određeni na početku misije imat će utjecaja na opće odnose Amerike s drugim zemljama. Vlada predsjednika Busha – u odnosu na druge zemlje - imala je u prošlosti ovaj pristup: 'Mi vodimo glavnu riječ. Možete nas podržati, a možete nas i ne podržati – nama je svejedno. No, bit će onako kako mi želimo.' Radna skupina za Irak, pod vodstvom Bakera i Hamiltona, skreće od takve politike – ona poziva na diplomatsku inicijativu koja će u rješavanju iračke krize angažirati i druge zemlje, među njima i Iran i Siriju".

Stephen Walt sa Sveučilišta Harvard kaže da izvješće Radne grupe predstavlja dobru priliku za Bijelu kuću da promijeni strategiju a da pri tome potpuno ne izgubi kredibilitet. "Predsjednik Bush ovim izvješćem dobiva svojevrsno opravdanje za uvođenje promjena – jer to mu savjetuje panel uglednih neovisnih stručnjaka. S druge strane, Radna je grupa ponudila savjete koji predsjednika ne obavezuju, on ne treba slijediti niti jedan od njih, ako mu se ne sviđaju. Po mom mišljenju, najopasnija je mogućnost da će vlada izabrati nekoliko sugestija iz cijelog paketa, te samo njih primijeniti – iako je Radna grupa naglasila da će njezini prijedlozi biti efikasni jedino ako se primjene u cijelosti".

Andrew Bacevich kaže da je podrška angažmanu u Iraku na domaćem planu, u Sjedinjenim Državama, danas vrlo niska. 'Ako vlada nastavi po starom, bit će još nepopularnija' – ističe ovaj povjesničar. On osim toga upozorava da bi i sama misija u Iraku – ako se ništa ne mijenja - mogla postati još neefikasnija, što će utjecati na koheziju američkih postrojbi. 'Trebat će nam godine da obnovimo oruažne snage' upozorava Bacevich. U Washingtonu se počinju čuti i prve kritike izvještaja radne grupe za Irak. Jedna je da su neki od savjeta već isprobani – primjerice obuka iračkih snaga.

Anthony Cordesman iz Centra za strateška i međunarodna istraživanja, smatra da se Sjedinjene Države trebaju koncentrirati na traženje političkog rješenja krize. "Sjedinjene Države su Irak 'gurnule' prema novom ustavu, koji je ukazao na barem pedesetak problema, od koji je možda najistaknutiji – pitanje federacije odnosno podjele zemlje. Prema novom ustavnopravnom okviru, Iračani su počeli glasati kao suniti, šijiti, Kurdi, a ne kao pristaše određenih političkih stranaka. A sada, dolazi komisija Baker-Hamilton, i kao da krivi Iračane za tu situaciju, te im prijeti da će se američka vojska povući".

William Quandt sa Sveučilišta Virginije kaže da je najvažniji, i najteži problem – zaustaviti nasilje. "Uspostava liberalne demokracije, koja bi bila model za regiju – ova je opcija sada potpuno isključena. To je sada odgovornost Iračana, ukoliko im pođe za rukom da stabiliziraju svoju zemlju. Panel Baker-Hamilton savjetuje povratak temeljnom – a to je stabilnost i javna sigurnost, što je možda još uvijek moguće postići. To je najviše čemu se u Iraku možemo nadati".

Prijedlozi Radne grupe ukazuju da odgovornost lokalnih, iračkih političara. Fawaz Gerges, američki stručnjak za Srednji istok, kaže da je panel Baker-Hamilton učinio neke važne stvari. "Postavljeni su rokovi. Ukoliko se na nekoj neutralnoj lokaciji održi međunarodna konferencija o Iraku, ukoliko se susjedne zemlje privole da sudjeluju u rješavanju krize, možda bi se ova teška situacija i mogla povoljno riješiti".

No, Stephen Walt s Harvarda upozorava da vremena nema mnogo, jer je predsjedniku Bushu ostalo tek nešto više od dvije godine njegova mandata. 'Ne čini mi se da administracija ima volje a niti energije da primjeni ove savjete' – kaže Stephen Walt. Predsjednik Bush je rekao da su savjeti panela Baker-Hamilton 'zanimljivi' te da će ih ozbiljno proučiti. Uskoro će se objaviti dodatne analize iračke situacije koje su proveli Pentagon i američka diplomacija.

XS
SM
MD
LG