Linkovi

Institut Brookings poziva vladu SAD da se više angažira na području znanosti i tehnologije


Washingtonski think-tank Brookings Institution objavio je izvješće u kojemu poziva na pojačani angažman američke vlade kako bi Sjedinjene Države očuvale čelno mjesto u svijetu po znanosti, tehnologiji i inovativnosti. Više – u izvješću Barryja Wooda.

U izvješću se raspravlja o relativnom opadanju zanimanja američkih studenata za znanstvene i tehničke studije. Trenutno, oko 55 posto studenata na studijima tehnike i strojarstva na američkim sveučilištima dolazi iz inozemstva. Relativno smanjenje popularnosti znanosti i tehnike kod američkih studenata – kaže se u izvješću – odrazit će se na poziciju Amerike na svjetskoj sceni. William Brody je predsejdnik Sveučilišta Johns Hopkins, u Baltimoreu: "Godine 1960, svaki šesti diplomirani student svoju je diplomu dobio na studijima znanosti i tehnike. Godine 2000, tek svaki deseti. To je smanjenje od 50 posto!"

Larry Summers, profesor Sveučilišta Harvard i bivši američki ministar financija, kaže da će znanosti o živim organizmima – poput, prvenstveno, biotehnologije, biomedicine i bioinžinjeringa - najvjerojatnije biti pogonska sila inovacija u 21. stoljeću, baš kao što su fizikalne znanosti to bile u dvadesetom: "Pitanje je hoćemo li mi biti u žarištu tih znanosti, kada budu primijenjene, kao što je Europa bila u fizikalnim znanostima prije Drugog svjetskog rata i kao što smo mi bili nakon tog rata?"

Američke korporacije i dalje su na čelu inovacija na polju visoke tehnologije, ulažući ogromna financijska sredstva u istraživanja i razvoj. Kompanija Google – svjetski vodeći internetski pretraživač – utrošit će ove godine na istraživanja 250 milijuna dolara. Komentira Michael Capellas, bivši direktor kompanije Compaq Computers i telekomunikacijske korporacije MCI: "U osnovi, može se zaključiti da su istraživanja i razvitak u Sjedinjenim Državama u prilično dobrom stanju. Također, ne možemo reći da se tempo inovacija usporio. To sve stoji, No, mislim da moramo početi govoriti drugom terminologijom: ne radi se više – po mom mišljenju – o istraživanju i razvoju; mislim da su suprotstavljene inovacije i izumi."

Capellas kaže da upravo na polju izuma, čelna uloga Sjedinjenih Država počinje dolaziti u pitanje; izumi počinju kasniti za svijetom. On smatra – jednako kao i drugi autori izvješća organizacije Brookings – da bi američka vlada morala značajno proširiti financiranja istraživanja putem Nacionalne zaklade za znanost. bk

XS
SM
MD
LG