Linkovi

Reakcije na ostavku američkog veleposlanika u svjetskoj organizaciji Johna Boltona


Predsjednik George Bush prihvatio je ostavku američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima Johna Boltona. Predsjednik je vrlo pohvalno govorio o radu ovog često kontroverznog diplomata u svjetskoj organizaciji – nazvavši ga čvrstim braniteljem slobode i mira.

Senat Sjedinjenih Država svojevremeno nije potvrdio Boltonovu nominaciju, zbog protivljenja demokrata ali i nekih republikanaca, koji su smatrali da je osobni stil ovog američkog diplomata previše konfliktan. Predsjednik Bush iskoristio je svoje pravo da Boltona imenuje na takozvani privremen mandat ograničenog trajanja, dok je Kongres bio na godišnjem odmoru.

U svjetskoj organizaciji čule su se i pozitivne i negativne reakcije na Boltonovu ostavku. Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je nadu da će na Boltonovo mjesto doći netko tko neće biti 'preoštar'. No, ruska je diplomacija Boltona opisala kao 'dobrog profesionalca'.

Kineski predstavnik u Ujedinjenim narodima izjavio je da je 'Boltonov osobni stil' bio upitan, no navodi se da je John Bolton izrazito mnogo radio na promicanju interesa svoje zemlje.

Glavni tajnik UN-a izjavio je da je John Bolton obavio posao koji se od njega očekivao.

Nominacija Johna Boltona za veleposlanika u svjetskoj organizaciji trebala je ovo proljeće ponovno doći na dnevni red Senata. Kako će u njemu većinu imati demokrati, vrlo je vjerojatno da bi Boltonova nominacija opet mogla biti blokirana.

Njegovi kritičari u Kongresu zamjeraju mu da je kao visoki dužnosnik Državnog tajništva vršio utjecaj na autore obavještajnih izvješća, kako bi njihovi nalazi bili u skladu s politikom administracije predsjednika Busha. Neki Boltonovi bivši kolege zamjeraju mu pak da je bio arogantan i agresivan u nastupu te da se ponekad loše odnosio prema podređenima.

John Bolton bio je poznati kritičar glomazne birokracije u Ujedinjenim narodima te je ulagao velike napore da reformira svjetsku organizaciju i učini je efikasnijom.

XS
SM
MD
LG