Linkovi

Implikacije suspenzije pregovora s Turskom o članstvu u EU


Izvršno tijelo Europske unije predložilo je danas da se djelomično suspendiraju razgovori Europske unije s Turskom. U priopćenju Europske komisije predlaže se da EU zamrzne područja pregovora s Turskom koja se tiču odnosa Ankare s Ciprom. Europska unija i Turska nalaze se u pat poziciji glede odbijanja Ankare da otvori svoje luke i aerodrome za članicu Europske unije Cipar.

Članice EU danas su brzo reagirale na ovu odluku. Britanski premijer Tony Blair rekao je da je – citiramo – "ozbiljna pogreška" poslati Turskoj negativnu poruku o članstvu u ovom trenutku, dok je španjolski premijer Jose Louis Zapatero zatražio od čelništva da "intenzivno radi" kako bi vrata Europske unije ostala otvorena za Ankaru. Danski premijer Anders Fogh Rasmussen, međutim, izjavio je da podržava djelomičnu suspenziju rekavši da Ankara ne ispunjava svoje obveze. Turski premijer Recep Erdogan nazvao je odluku o obustavi pregovora o članstvu u EU "neprihvatljivom".

Ministri vanjskih poslova Europske unije bi trebali na svom sastanku 11. prosinca odlučiti hoće li slijediti preporuku Europske komisije. Analitičari su predviđali da bi pregovori s Ankarom mogli biti obustavljeni ili usporeni. Tako da neki od njih, poput Philippea Moreau de Fargesa iz Francuskog instituta za međunarodne odnose, nisu zapravo iznenađeni. "Turska i Europska unija bile su na medenom mjesecu i sad je taj medeni mjesec postao gorak. To se događa mnogim parovima, mnogim odnosima. Očito je da se nalazimo na početku vrlo teškog razdoblja".

Moreau de Farges kaže da je Cipar tek jedan čimbenik u širem kontekstu nerazumijevanja. Po njemu, bitno je da Turska vjeruje kako ima pravo na članstvo u Europskoj uniji, a EU ne zna što želi.

Do preporuke Europske komisije dolazi samo dan nakon što je papa Benedikt XVI tijekom svog posjeta Turskoj podržao članstvo Ankare u uniji. Međutim, gospodin Moreau de Farges kaže kako sumnja da će Papine opaske izmijeniti stav Europske unije. "Ono što je Papa rekao je važno. Moramo slušati što on Papa kaže, međutim, riječ je tek o jednoj važnoj osobi".

Čak i u zemljama poput Italije, gdje su katolici nadmoćna većina – kaže Philippe Moreau de Farges – stavovi Vatikana nemaju veliku težinu.

XS
SM
MD
LG