Linkovi

Strani liječnici u Americi - u skladu s načelom 'ponude i potražnje'


Nedavno objavljeni rezultati istraživanja u Sjedinjenim Državama sugeriraju da bi sistem zdravstvene zaštite ove zemlje vrlo brzo mogao osjetiti nestašicu liječnika i drugih medicinskih radnika. Jedno od riješenja ovog problem je privući više stranih liječnika i medicinskih studenata.

Stručnjaci kažu da neke od saveznih država Amerike već sada osjećaju nestašicu kardiologa, radiologa, kirurga i pedijatara. Kao reakciju na ovaj problem, američki medicinski fakulteti povećavaju broj upisanih studenata, a vrši se i pritisak na vladu Sjedinjenih Država kako bi dozvolila pristup u zemlju većem broju stranih liječnika.

Kongresmen Rob Simmons kaže da Amerika treba te liječnike: "Postoje ljudi iz medicinske struke koji bi htjeli doći u Ameriku i tu raditi. Njima treba pomoći da dođu jer nam je pomoć zaista potrebna."

Pokušali smo doznati postoji li nešto što bi stranim liječnicima omogućilo uspjeh u ovoj zemlji. Svoje je mišljenje s nama podijelila Sonia Yousef, stažista reumatologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Marylandu. Sonia je svoju medicinsku diplomu donijela sa sobom u Ameriku. "Najvažnije je doći sa nekakvim stvarnim iskustvom. Kliničkim iskustvom. To se jako gleda u ovoj zemlji. I dobrovoljni rad se broji. Nije toliko važno da li si bio plaćen za svoj rad" - kaže Sonia Yousef.

Stranim je studentima američki sistem medicinske edukacije jako privlačan. Jedan od razloga je pristup vrhunskim ustanovama i najnovijim tehnološkim pomagalima. Sve ovo im omogućuje odličan profesionalni razvitak. No, dolazak u Ameriku je još uvijek povezan s nebrojenim poteškoćama, a i put do položenog stručnog ispita i samostalnog rada je dug i trnovit. Samo će vrijeme pokazati da li će jednostavan zakon 'ponude i potražnje' olakšati jade strancima koji bi svoje medicinsko znanje htjeli staviti u službu američkog građanstva.

XS
SM
MD
LG