Linkovi

Leteći automobil - način da se izbjegne prometna gužva povodom Thanksgivinga?


Ovaj tjedan, za Amerikance počinje sezona blagdana. Dan uoči blagdana Dana zahvalnosti tipično je jedan od dana u kojemu najveći broj građana putuje: milijuni se nalaze na cestama, u zračnim lukama ili na željezničkim postajama kako bi podijelili tradicionalnu blagdansku večeru u krugu obitelji ili prijatelja. Neki futuristi kažu da bi prometne gužve izazvane blagdanskim putovanjima mogle postati dio prošlosti već za dvadesetak godina. Do tada bi se, naime, u zrak vinuli i osobni automobili.

Ovaj će tjedan oko 38 milijuna Amerikanaca prevaliti put duži od 80 kilometara da bi stigli do svoje blagdanske pureće pečenke. Mnogi od onih koji se zateknu u gužvama sigurno požele da im vlastiti automobil ima krila. Prema futuristu Paulu Saffou, sa Sveučilišta Stanford, ta bi želja uskoro mogla postati stvarnost. Uskoro je – po njemu – 25 godina!

Ustvari, kalifornijski inžinjer Paul Moller kaže da je budućnost već ovdje. On je izumitelj letećeg automobila M-400, koji – kaže – uzlijeće i slijeće vertikalno, može lebdjeti u mjestu i letjeti i do 480 kilometara na sat. Moller kaže da će u bliskoj budućnosti nebom letjeti automatizirani automobili: "Moći ćete sjesti u auto, električnim pogonom ga dovesti do verti-porta, dva ili tri bloka od kuće, programirati ga za ishodište i voziti se do tamo bez da prstom dalje maknete, sve će biti izvedeno automatski."

Premda eksperti za prometna pitanja kažu da će se većina Amerikanaca i za 25 godina svojim automobilima i dalje voziti cestama, urednik časopisa "Popular Mechanics" Mark Jannot smatra da će ih sve više i više koristiti leteća vozila: "Mnogo se više mjesta nusi u tri dimenzije nego u dvije, na cesti. Mislim da je to jasna prednost letećih automobila."

A ta bi prednost – kako vjeruju neki – mogla biti zaista i profitabilna. Kompanija Virgin Galactica – dio tvrtke Virgin Atlantic Airways – očekuje da će do 2031. poslovati s flotom letjelica koje će prevoziti putnike u suborbitalni svemir, na uživanje u pogledu na Zemlju i u okušavanju bestežinskog stanja.

Predsjedatelj tvrtke Richard Branson nada se da će prvi letovi Galactice početi za dvije godine, a već sada prima rezervacije po cijeni od 200 tisuća dolara po osobi. Istodobno, u jednom jako osiguranom pogonu u Nevadi, tvrtka Bigelow Aerospace testira modul na napuhavanje koji bi mogao postati prvi orbitirajući hotel u svemiru. Manja testna verzija modula već orbitira oko Zemlje, a model pune veličine mogao bi biti lansiran – kako kažu tamošnji stručnjaci – već za dvije godine.

XS
SM
MD
LG