Linkovi

Protonima protiv raka


U lipnju ove godine, u američkoj saveznoj državi Texas, otvoren je moderni medicinski centar za borbu protiv raka. Specijalnost ovog Centra je liječenje jednom vrstom radijacijske terapije. U stručnim krugovima zovu je protonska terapija.

Centar za protonsku terapiju Medicinskog Centra M.D. Anderson, u Houstonu, jedan je od samo 25 institucija u svijetu koje koriste ovu vrstu zračenja za liječenje raka. Za razliku od tradicionalnog zračenja rendgenskim zrakama, koje se teško kontroliraju i često oštete i zdravo tkivo u okolici tumora, dostava protonskog zračenja tumorskom tkivu je precizna. Protonske zrake nose sa sobom male, pozitivno nabijene čestice koje se zovu protoni.

Dr. James Cox, predstojnik ovog Centra, kaže da je to jedina institucija u svijetu koja tretman protonima kombinira s kemoterapijom: "Ove dvije vrste terapije često kombiniramo. Na taj način postižemo bolju kontrolu nad širenjem tumora i manje oštećenja zdravog tkiva. Naši pacijenti podnose ovakvu terapiju bolje od onih klasičnih, a i konačni ishod je najčešće bolji."

Cox objašnjava da, zbog toga što su protonske zrake preciznije u pogađanju cilja te ih se ne mora davati u količinama koje se koriste za liječenje rendgenskim zrakama, ova je terapija idealna za liječenje raka kod djece i starijih pacijenata. On dodaje da mnoge zemlje u svijetu koriste protonsko zračenje samo u svrhu istraživanja i da će potrajati dok se ova terapija ne počne koristiti u medicinske svrhe: "Sve dok medicinski krugovi u ovim zemljama ne shvate kako je ovo vrijedan oblik terapije, protonsko zračenje će se isključivo koristiti u eksperimentalne svrhe. Mi se trudimo pomoći najviše koliko možemo proširujući suradnju s institucijama u inozemstvu."

Zračenje protonima često se koristi za liječenje raka organa koje je teško tretirati drugim načinima liječenja. Od kraja 60-tih godina, kada je po prvi put iskorištena u medicinske svrhe, protonsku je terapiju primilo preko 40 tisuća pacijenata diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG