Linkovi

Ripleyev Vjerovali ili Ne! muzej u Orlandu


Svijet je pun neobičnih i bizarnih stvari. 'Ripleyev Vjerovali ili Ne!' muzej, u Orlandu, na Floridi, pokazuje posjetiteljima neke od takvih stvari, ponekad čak i isuviše nevjerojatne. Neke stvari treba vidjeti da bi se u njih povjerovalo. Upravo zato turisti hrle u 29 'Ripleyevih Vjerovali ili Ne!' muzeja diljem svijeta.

Robert Ripley je počeo sakupljati neobične i bizarne stvari početkom dvadesetog stoljeća. Od 1929, svoju je zbirku prikazivao u stripovima u dnevnim listovima, kroz nevjerojatne priče koje je otkrio putujući svijetom. Tijekom godina, ti su kratki stripovi bili prevođeni u 17 jezika, a čitalo ih je oko 80 milijuna ljudi.

Ideja o muzeju rodila se kada su njegove zbirke bile izložene na Svjetskom sajmu, u Chicagu, 1933. godine. U dolazećim godinama, Ripleyevi su muzeji nicali jedan za drugim.

U Orlandu, direktor marketinga je Joe Kasinski: "Ovaj muzej u Orlandu otvoren je 1992. Ustvari, to je više od muzeja: mi ga zovemo Odditorium – taj je naziv skovao sam Robert Ripley, jer je sve u njegovim zbirkama čudno, odd ..."

Posjetitelje u muzeju pozdravlja sam Ripley, sjedeći za svojim stolom. To je, naravno, samo iluzija, podsjetnik da će uslijediti još mnoge slične. Edward Myer, voditelj Arhiva i postava, kaže: "Mnoge od stvari koje su ovdje izložene nalazile su se u domu Roberta Ripleya; to su njegove osobne stvari, sakupljene iz svih zemalja svijeta: recimo, jedan Buda iz Kine, rezbarija u drvu iz Japana, originalno veslo drevnih stanovnika Nove Gvineje, i slično."

Optičke iluzije gledatelju pokazuju kako je lako iskriviti stvarnost: primjerice, dva kruga, od kojih jedan izgleda veći ... ali nije, oba su jednake veličine. To i druge iluzije na zodivima naslikao je sam Ripley. Ali, ima tu i drugačijih iluzija.

"Ovo je soba za biljar. Tridesetih godina prošlog stoljeća, svaki je milijunaš morao imati vlastitu sobu za biljar. No, naravno, Ripleyeva je malo drugačija od ostalih. Ovaj stol za biljar opire se gravitaciji: gdjegod stavili kuglu na stol, bez obzira udario ju sporo ili brzo, ona će se uspeti uz rub stola i završiti u dalekom pretincu," kaže Myer.

Myer kaže da svaki posjetitelj ima vlastitu teoriju o stolu za biljar; najčešće se spominje magnet. Ali, kaže on, odgovor je mnogo jednostavniji – radi se o optičkoj iluziji: ono što vjerujete da se događa, nije ono što se stvarno događa.

Tu su i druge bizarne stvari: dvoglavo tele, bezglavo pile, čovjek iz Kine s upaljenim svijećama na glavi, te jedan Britanac sa 17 centimetara dugim nosom.

"Iza mene je najveći svjetski model izrađen od šibica: to je Rolls Royce iz 1907, izrađen od milijun šibica. Čak mu rade svjetla i okreću se kotači," ponosno pokazuje Myer.

Ima toga još: misteriozni osmjeh Mona Lize na prepečencu, portret Abrahama Lincolna izrađen od novčića od jednog pennyja, divovski portret Van Gogha izrađen od 3 tisuće razglednica koje prikazuju 115 njegovih slika i crteža...

Izlaz iz muzeja jednako je iluzija: dok posjetitelj dobiva vrtoglavicu izlazeći kroz – kako mu se čini – hodnik koji se okreće, ono što se ustvari okreće je zid, a ne tlo pod njegovim nogama. Vjerovali ili ne!

XS
SM
MD
LG