Linkovi

'Hrvatska na putu za Europu' - posebno izvješće Financial Timesa


Hrvatska je na putu za Europu - ističe specijalni izvještaj londonskog lista Financial Times.

Za razliku od Turske, Ukrajine ili drugih zemalja rubne Europe, pitanje članstva Hrvatske u Europskoj uniji glasi 'kada', a ne 'da li' - piše britanski list. Ono što je od značaja jeste tekuće unapređivanje zakona i uredbi; Hrvatska je suzdržano optimistična što se tiče šansi za brzi trak u približavanju članstvu Europske unije, po zaokruživanju traženih reformi.

Cilj Vlade RH je zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja 2008. godine, otprilike u vrijeme kada bi Bruxelles izradio nacrt novog ustava.

Ovo su naglasci iz opširnog specijalnog priloga poslovnog dnevnika Financial Times posvećenog Hrvatskoj. Serija tema kojima se oslikava zemlja počinje opisom kratkog ali tvrdog puta od nezavisnosti do pristupanja Europskoj uniji. Plan je i želja Hrvatske dostići članstvo u EU i NATO-savezu, sve uz isticanje da je ovo cilj koji spaja gotovo sve stranke političkog spektra.

Opis stanja u gospodarstvu koji nudi Financial Times navodi uspjehe firmi poput Plive ili Podravke, ali i nezavršenu privatizaciju, nereformirana državna poduzeća i visoku nezaposlenost. Spominju se dobro znani problemi - brodogradilišta, povećavanje stranih ulaganja i stvaranje povoljnije klime za investitore.

Usporedba s većinom drugih zemalja Istočne Europe može prevariti jer je Hrvatska iskusila drugačiju vrst tranzicije. Propustivši priliku ubrzavanja rasta za ratnih godina, zemlja sada ubrzano nadoknađuje propušteno - piše Financial Times.

Povratak izbjeglica presporo se rješava. 'Pomirenje je finalni cilj naše aktivnosti' - objasnili su britanskom listu predstavnici Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, koji se spremaju na odlazak iz 'mirne, stabilne i demokratske Hrvatske'.

Naveden je podatak da se vratilo 120 tisuća Srba; 85 tisuća je još uvijek registrirano kao izbjeglice.

Turizam je opisan kao grana s velikim šansama za napredak ali koja traži fino podešavanje prema zahtjevima tržišta. Ekonomski i socijalni razvoj na lokalnoj razini iskazuje velike kontraste na primjerima uspješnog, naprednog Buzeta i problematičnog Dvora.

Konačno, specijalni je izvještaj Financial Timesa ustvrdio da zemlja od 4.5 milijuna stanovnika ima visok broj kvalitetnih sportaša 'po glavi stanovnika', uz divljenje nad činjenicom da je nekih stotinu milja uz dalmatinsku obalu dalo 22 igrača Svjetskog kupa prije osam godina.

Ovakva vrst priloga služi kao pouzdan, objektivan, vjerodostojan izvor informacija prvenstveno poslovnom svijetu i zato se izdvaja od sličnih obrada teme Hrvatske.

XS
SM
MD
LG