Linkovi

Dodijeljene Nagrade za hrabrost novinarkama iz Kine, Libanona, Meksika i SAD


Četiri novinarke - iz Kine, Libanona, Meksika i Sjedinjenih Država – dobitnice su ovogodišnjih nagrada za hrabrost njujorške Međunarodne zaklade za žene u medijima.

Kineska novinarka Gao Yu provela je godine u kineskim zatvorima, osuđivana više puta, a prvi je puta dobila istu tu nagradu za hrabrost 1995. godine. Tada ju nije mogla primiti, jer je bila u zatvoru i vlasti joj nisu dopustile niti da se pismeno zahvali na priznanju.

Libanonka May Chidiac izgubila je nogu i šaku u eksploziji bombe podmetnute pod njezin automobil, 2005. godine. U to je vrijeme izvještavala na libanonskoj televiziji o mogućoj umiješanosti Sirije u ubojstvo bivšeg premijera Rafika Haririja. Nakon 9 mjeseci liječenja i 26 kirurških zahvata, ona se u srpnju vratila na posao. U svibnju, dodijeljena joj je UNESCO-ova Nagrada za slobodu tiska u svijetu.

Amerikanka Jill Carroll bila je oteta u Iraku, 7. siječnja, pri čemu je njezin prevoditelj bio ubijen. U to vrijeme izvjestiteljica za bostonski Christian Science Monitor, provela je u zatočeništvu 82 dana. Svoju novčanu nagradu ona je donirala kao pomoć svom tadašnjem vozaču, koji živi u Iraku, sučeljen sa smrtnom opasnošću. Novčani iznos ranije nagrade koju je dobila donirala je obitelji ubijenog prevoditelja.

Nagradu za životno djelo dobila je Elena Poniatowska, poznata meksička novinarka koja je tijekom karijere vodila pravi križarski rat protiv korupcije, kao i kampanje u korist siromaha i žena.

Tijekom dodjele nagrada, minutom šutnje odana je počast ruskoj novinarki Anni Politkovskayi, koja je ubijena u Moskvi, 7. listopada. Politkovskaya je osvojila nagradu za hrabrost 2002. godine. Ona je bila glasni i neumorni kritičar ruskih vlasti zbog kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

XS
SM
MD
LG