Linkovi

Film tjedna: 'Zastave naših očeva'


Podizanje zastave na otoku Iwo Jima za Amerikance je ikonički prizor - ta je fotografija trenutno prepoznatljiv simbol Drugog svjetskog rata. Novi film oskarovca Clinta Eastwooda priča je o muškarcima ovjekovječenim na fotografiji, tada i kasnije. Riječ je o filmu "Zastave naših očeva".

Trenutak zamrznut u vremenu, na fotografiji Joea Rosenthala iz Associated Pressa, snimljenoj 23. veljače 1945, i danas izaziva jake emocije. Na pacifičkom otoku Iwo Jima, krvava je bitka počela nekoliko dana ranije kada su tisuće američkih marinaca izvršile invaziju i našle se sučeljene s dobro uvježbanim i ukopanim japanskim vojnicima. Do petog dana borbi, Amerikanci su zauzeli brdo Suribachi, obilježivši najvišu točku otoka - 166 metara nadmorske visine - malenom zastavom. Zapovjedništvo je, međutim, poslalo veliku američku zastavu čije je podizanje palo u zadaću petorici marinaca i jednom mornaričkom bolničaru, koji su se zatekli na licu mjesta. Oni su zastavu pričvrstili na komad vodovodne cijevi i zabili ju u kamenito tlo. Upravo u trenutku prije nego što je držak bio potpuno uspravljen, a zastava je vijorila na vjetru, Rosenthal je uslikao fotografiju koja je postala simbol borbene odlučnosti u ratno doba. .

Film "Zastave naših očeva" priča životne priče trojice od tih vojnika koji su podizali zastavu, koji su preživjeli bitku za Iwo Jimu - Ire Hayesa, Renea Gagnona, i Johna Bradleya, čiji je sin, James Bradley, napisao knjigu na kojoj se temelji film.

Kada su dužnosnici u Washingtonu uočili reakciju koju je u javnosti izazvala fotografija, šestorica 'barjaktara' dovedeni su kući i poslani na promidžbenu turneju diljem Amerike s ciljem populariziranja kupovine ratnih obveznica. Vodilo ih se na skupove na glavnim trgovima, na sportske stadione i na službenja primanja, no, čitavo to vrijeme, oni su se protivili da ih se naziva herojima. Pravi su heroji, govorili su, oni koji su ostavili svoje živote na Iwo Jimi. Redatelj i producent Clint Eastwood kaže da mu je cilj bio prikazati što se zaista dogodilo tim vojnicima na Iwo Jimi i kasnije. "Kad sam se odlučio za snimanje ovog filma, nisam imao na umu ratni film; kao glumac, bio sam u priličnom broju ratnih filmova ... Ovo je bila priča o ljudima, jedna određena priča. Uvijek me zanimalo kako se obitelji nose sa saznanjima o svojim članovima koja steknu znatno kasnije. Razgovarao sam s mnogim veteranima te bitke, i, pokazalo se, oni koji su najviše u prvim linijama borbe najtiši su kad se priča o tim borbama".

Bolničar John Bradley - koga su marinci zvali 'Doc' - bio je jedan od tih koji su rijetko govorili o bitki za Iwo Jimu, ili o podizanju zastave, pa je čak i obitelj mnogo toga saznala tek kasnije, od drugih ljudi. U filmu, njega tumači Ryan Phillipe, dok Jesse Bradford glumi Renea Gagnona. Kanađanin Adam Beach, pripadnik indijanskog naroda Ojibwa, glumi Iru Hayesa, indijanca plemena Pima, koji je, uz Navajo šifrante, najpoznatiji indijanski veteran Drugog svjetskog rata. U filmu "Windtalkers", iz 2002, tumačio je jednog od Navajo šifranata, čiji se jezik pokazao neprobojnim kodom u Drughom svjetskom rastu. U oba filma, osjećao se iznimno odgovornim za tumačenje svojih likova.

Nakon filma "Zastave naših očeva", Clint Eastwood slijedeće godine završava film "Pisma s Iwo Jime", u kojemu bitku i ono što joj je uslijedilo opisuje iz perspektive Japanaca.

XS
SM
MD
LG