Linkovi

Promatranje putnika - obrana od terorizma bez 'visoke tehnologije'


Pet godina od terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine, američki transportni dužnosnici pokreću novu vrstu programa sigurnosti. Program ne zahtjeva kompjutere, rendgene ili druge uređaje visoke tehnologije. Umjesto toga, od sigurnosnog osoblja se traži da na aerodromima 'promatra putnike i prolaznike'.

Na bostonskom aerodromu Logan obični je dan. Na terminalu C policajac Jim Savage zaustavlja jednog putnika i postavlja naizgled rutinska pitanja i traži osobne isprave.

Jim Savage kaže kako ga manje zanima 'što putnik kaže, a više način na koji to kaže'. "Odmah možete reći da se radi o putniku, poslovnom čovjeku, i to je ono što mi promatramo – ponašanje" - kaže Jim Savage.

Jim Savage je jedan od 140 policajaca savezne države Massachusetts koji je obučen da procijeni ponašanje neke osobe jednostavnim promatranjem. Program traži od policajaca da ophode terminale, promatraju putnike ne bi li ustanovili neki znak neobičnog ponašanja.

Voditelji ovog programa neće reći na što posebno obraćaju pažnju. Međutim, policijski narednik Peter DiDomenica - jedan od pionira ovog programa na aerodromu Logan - kaže kako 'netko tko se nalazi u samoubilačkoj misiji ne može ne osjećati strah'. "Adrenalin izaziva konkretne reakcije u tijelu, poput ubrzanog kucanja srca, znojenje, znojne dlanove, ubrzano disanje. Postoje također i kemijski sastojci i hormoni koji utječu na mozak, na vašu svijest. Simptomi poput suženog vidnog polja i 'gubitka' sluha" - objašnjava ovaj policajac iz Bostona.

I dok su teroristi možda postali sve bolji u 'nadmudrivanju tehnologije', gotovo ne postoji način da se nadmudri primitivna emocija straha - tvrdi George Naccarra koji radi za saveznu Administraciju za sigurnost prometa. "Ljudsko biće ne može nadvladati nenamjeravane reakcije, bez obzira u kolikoj ste mjeri patološki lažac ili kako dobro istrenirani. Nije moguće zavarati svoje tijelo od stresa koji dolazi od straha i prevare" - kaže George Naccara.

Ovaj je program međutim izazvao i oštre kritike. Organizacije za zaštitu građanskih prava brinu da bi mogao voditi do tzv. rasnog profiliranja, odnosno promatranja i identifikacije osoba na temelju njihove rasne pripadnosti. Ipak, dužnosnici Administracije za sigurnost prometa kažu da ovaj program promatranja ponašanja može biti svojevrsni 'put u sigurniju budućnost'.

XS
SM
MD
LG