Linkovi

Transparency International zemljama u razvoju: Prijavljujte korumpirane firme!


Mito slabi ekonomski potencijal zemalja u razvoju - jedan je od zaključaka nedavnog izvješća organizacije Transparency International u kojem se donosi popis zemalja i kompanija s problemom korupcije i mita. Transpareny International građanska je udruga koja prati korupciju te proziva zemlje u kojima se poslovanje odvija na nepošten način.

Korumpirane kompanije iz vodećih svjetskih zemalja izvoznica rutinski plaćaju mito naročito u zemljama u razvoju. To je zaključak Transparency Internationala do kojeg se došlo na temelju analize podataka iz anketa poslovnih čelnika iz 125 zemalja.

Prema tim podacima, najgori prekršitelji su kompanije iz Indije, Kine i Rusije.

Sugovornici iz Afrike, pak, imenovali su francuske i talijanske kompanije kao najkorumpiranije. Philippe Montigny iz ureda Transparency Internationala u Francuskoj kaže da francuske tvrtke pokušavaju promijeniti takvu, kako ističe on, zastarjelu predodžbu: "Francuske kompanije sada reorganiziraju svoju upravu i način poslovanja kako bi se osiguralo da se pri sklapanju stranih ugovora ne plaća mito."

O korupciji se više počelo govoriti tek nedavno. Popis zemalja i kompanija koje plaćaju mito poklapa se s kontroverznim anti-korupcijskim programom predsjedatelja Svjetske banke, Paula Wolfowitza, koji je doveo do otkazivanja ugovora i zajmova siromašnim zemljama u kojima vlada raširena korupcija. Vrijednost nekih od otkazanih ili suspendiranih zajmova penje na više stotina milijuna dolara.

Philippe Montigny vjeruje da je korupcija u Africi stvaran problem te kaže da francuske tvrtke zbog toga radije posluju u Kini: "Afričko tržište pretežito je malo, a rizik od korupcije jako izražen. Korupcija je velik problem i u Kini no kompanije su spremne investirati kako bi ga ublažile. Pored toga, budući da se radi o velikom tržištu povratak investicija bit će znatno veći nego u Africi. To je razlog zašto se i brojne američke kompanije povlače iz Afrike."

Hughette Labelle, predsjednica Transparency Internationala, poziva zemlje u razvoju da sudski gone strane kompanije koje isplaćuju mito na njihovom teritoriju: "Molim vas da dobro pazite što se to događa u vašoj zemlji i ako pronađete mogućnost korupcije istražite taj slučaj. Ako se vaše sumnje potvrde sudite odgovornima jer ako okrenete glavu i dopustite korupciju onda ste i vi umiješani."

Premda svrha popisa Transparency Internationala nije pribijanje korumpiranih kompanija na stup strama, iz istraživanja je očito da tvrtke iz Kine, Indije i Rusije imaju najgoru reputaciju.

XS
SM
MD
LG