Linkovi

Uskoro dijagnoza Alzheimerove bolesti kožnim testom


Znanstvenici kažu da će uskoro biti moguće pouzdano dijagnosticirati Alzheimerovu bolest bez da se čeka na rezultate obdukcije, nakon smrti oboljele osobe. Klinički pokusi u Sjedinjenim Državama potvrđuju učinkovitost testa na koži, koji bi mogao pomoći u ranom liječenju, a, jednog dana, i u izliječenju.

Alzheimerova bolest je progresivni poremećaj rada mozga, karakteriziran naslagama proteina koje oštećuju stanice mozga. S vremenom, bolest pogađa pamćenje, razumijevanje, jezik i govor, te prosuđivanje. Pet posto oboljelih osoba nasljeđuje bolest putem gena u obitelji, ali, ogromnoj većini ostalih jedina zajednička osobina je dob.

'Što smo stariji, to je vjerojatnije da obolimo od te bolesti,' kaže Daniel Alkon, znanstvenik koji se bavi ranom dijagnostikom Alzheimerove bolesti u Blanchette Rockefeller Neurosciences Institutu, kraj Washingtona. On je razvio kožni test koji potvrđuje prisutnost upalnog signala u tijelu i u mozgu: "Možemo identificirati specifične proteine u stanicama kože, koji izazivaju različite odgovore kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti."

Alzheimerova bolest nije jedina koja izaziva gubitak pamćenja. Ali, to JE jedini oblik demencije koji nema nikakvih drugih fizičkih simptoma. Daniel Alkon kaže da je možda to uzrok otežanog ranog dijagnosticiranja te bolesti. Što više ona napreduje, to ju je lakše dijagnosticirati, ali, na žalost, tada je i sve manja vjerojatnost da bi liječenje donijelo ikakve koristi. Preventivne mjere, poput izdašnog vježbanja tijela i intelekta, ukazuju da starije osobe mogu izbjeći ili odgoditi nastup Alzheimerove bolesti. Vjeruje se da održavanje dobre tjelesne kondicije i živahnog rada mozga pojačava prokrvljenost dijelova mozga koji se koriste za pamćenje.

Daniel Alkon vidi obećavajuće mogućnosti u lijeku Bryostatinu, koji se koristi u istraživanjima raka: "Koliko je nama poznato, to je jedan od prvih lijekova koji potencijalno može djelovati i na simptome i na neuro-degeneraciju, koja ih izaziva."

Odobrenje Bryostatina bilo kao lijeka ili kao mogućeg cjepiva još će potrajati. Za sada, Daniel Alkon vjeruje da što prije bude moguće koristiti kožni dijagnostički test, to će biti bolje šanse za rani početak liječenja ili prevencije Alzheimerove bolesti.

XS
SM
MD
LG