Linkovi

Kazahstan u Washingtonu - za pravo i humoristički


Predsjednik Bush je zahvalio predsjedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu na njegovoj podršci američkim operacijama u Iraku i Afganistanu. Tijekom jučerašnjeg sastanka u Bijeloj kući, gospodin Bush je hvalio i transformaciju Kazahstana iz sovjetske republike u 'slobodnu zemlju'.

Veze Washingtona i naftom bogatog Kazahstana zakomplicirane su kršenjima ljudskih prava u toj zemlji. U zajedničkom priopćenju dviju vlada, nakon sastanka, naglašava se važnost demokratskih institucija u Kazahstanu.

Američko ministarstvo energetike istodobno je najavilo sporazum o pomoći Kazahstanu u razrjeđivanju njegovih zaliha visoko-obogaćenog plutonija, koji se može koristiti za izradu nuklearne bombe. Istraživački reaktor u Kazahstanu, koji je koristio taj plutonij, bit će konvertiran za korištenje nisko-obogaćenog plutonija.

Istodobno, u američkom glavnom gradu nalazi se još jedna kazahstanska slavna ličnost ... doduše, ne originalno kazahstanska. Britanski humoristički glumac Sacha Baron Cohen, pretvoren u svoj lik rasističkog, antisemitskog i seksističkog kazahstanskog novinara Borata, održao je jučer kvazi-tiskovnu konferenciju ispred kazahstanskog veleposlanstva i ispred Bijele kuće.

On promovira svoj novi film, naslovljen "Borat: kulturno naučavanje Amerike na korist slavne kazahstanske nacije", a na svoje je humorističke pressice pozvao i predsjednika Busha. Cohen – u liku Borata – popratio je osudom veliki novinski oglas u glavnim američkim dnevnim listovima, objavljen u vrijeme posjeta kazahstanskog predsjednika, u kojemu se hvale slobode i mnoštvo otvorenih prilika u Kazahstanu. Borat je ustvrdio da su to sve laži, vjerojatno nastale kao 'mućke' susjednog Uzbekistana.

Kazahstanske vlasti već su prije prijetile Sachi Cohenu da će ga tužiti sudu zbog blaćenja ugleda njihove zemlje.

XS
SM
MD
LG