Linkovi

Gettyjev muzej - jedno od vodećih središta za restauriranje umjetničkih djela


Centar Getty jedna je od vodećih umjetničkih ustanova u Sjedinjenim Državama. Istovremeno je i veliki centar za restauriranje oštećenih umjetničkih djela. Gettyjev muzej bio je umiješan u nedavne kontroverze oko navoda za krijumčarenje ukradenih umjetničkih djela.

Veći dio onog što se radi u Centru Getty u sjeni je – za ovu ustanovu - lošim vijestima. Bivšem kustosu Marionu Trueu sudi se u Italiji za krijumčarenje ukradenog umjetničkog blaga. Italija traži povratak većeg broja umjetničkih djela iz Gettyja, a i Grčka nastavlja sa zahtjevima za povratak antikviteta. Prošli mjesec muzej je vratio dva antikna predmeta Grčkoj. Dužnosnici ovog centra kažu kako nastoje riješiti probleme vezane s umjetničkim djelima čije se vlasništvo osporava, dodajući da se sa sličnim kontroverzama bave i drugi, veći muzeji u Americi.

Međutim, rad se odvija normalno u glavnoj zgradi Centra Getty kao i u muzeju antikviteta, u obnovljenoj vili romanskog stila koja se izdiže iznad obližnje obale oceana. Svakog dana tisuće posjetitelja razgledaju postav ovog muzeja ili sudjeluju u različitim obrazovnim programima. Stručnjaci Centra Getty provode istraživanja i vode panele o umjetnosti.. Dio posla uključuje i pažljivo restauriranje oštećenih eksponata za druge muzeje. Mark Leonard nalazi se na čelu odjela za restauriranje slika. "Obavljamo taj posao besplatno a zauzvrat imamo priliku izložiti slike u našoj galeriji. U mnogim slučajevima jednostavno ih integriramo u postojeće zbirke na razdoblje od šest mjeseci. U nekim slučajevima ta djela zapravo predstavljaju svojevrsni katalizator za održavanje cijele izložbe".

Trenutno Mark Leonard za jedan muzej u Njemačkoj restaurira nekoliko platna iz 18. stoljeća. Ta će djela biti u središtu jedne izložbe sljedeće godine. Istaknuto mjesto zauzima platno francuskog slikara Jean-Baptiste Oudryja – portret indijske nosorogice. "Ime joj je bilo Clara i bila je vrlo poznata u svoje vrijeme, životinja koja je putovala Europom u osamnaestom stoljeću. Bila je u Parizu negdje 1749. ili 1750 i tad je Oudry naslikao taj portret".

Danas ovakva umjetnička djela dobivaju još jedan život. Platno se popravlja, otkinuti dijelovi boje se zamjenjuju. Na sreću, kaže konzervator Mark Leonard, ova umjetnička djela pretrpjela su štetu samo zbog nemara, a ne od intervencije odveć revnih konzervatora. "Ako je slika oštećena tijekom čišćenja, to znači da je netko koristio prejako otapalo i skinuo izvornu boju, probio izvorne slojeve slike, to su vrste šteta koje se ne mogu popraviti, jer jednom kad se probije površina i umjetnikov rad na samoj površini se uništi ili poremeti, to je onaj dio umjetničke čarolije koji ne možete obnoviti".

Gospodin Leonard kaže da svaka slika ima svoju priču, a priča o nosorogici Clari je zanimljiva. Životinju su u Europu doveli nizozemski mornari i bila je na turneji po starom kontinentu sedamnaest godina, prije negoli je uginula u Londonu. Bilo je to po prvi put da su Europljani imali priliku vidjeti nosoroga i Clara je postala prava senzacija inspiriravši industriju suvenira i slikanje platna velikih formata. Priča o Clari, lavu kralja Louisa i drugim životinjama bit će ispričana u Centru Getty na izložbi pod nazivom Oudryjeva menažerija koja se otvara u svibnju sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG