Linkovi

'Kraj Iraka' - knjiga Petera Galbraitha


Prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith nedavno je objavio novu knjigu pod naslovom Kraj Iraka: Kako je američka nekompetentnost stvorila rat bez kraja. Nedavno je o ovoj knjizi govorio za jednu emisiju Glasa Amerike.

Premisa Petera Galbraitha je da su Sjedinjene Države izvršile invaziju na Irak s ciljem da se tamo uspostavi demokracija i da se transformira cijela regija. Međutim, Irak se raspao na tri dijela - prozapadni Kurdistan na sjeveru, šijitski entitet na jugu kojim dominira Iran i u kaotičnu regiju sunita u središtu zemlje. Veleposlanik Galbraith kaže da bi se uspostavila uspješna strategija za tu zemlju, mora se početi s uviđanjem trenutne situacije na terenu. "Ne može se formirati strategija za očuvanje jedinstvenog Irakam, jer on nije jedinstven" – kaže on.

Kao dokaz bivši veleposlanik u Hrvatskoj navodi prošlogodišnji referendum u kojem se 98 posto Kurda izjasnilo za neovisnost. Za formiranje vlade trebalo je prošle godine šest mjeseci, a ta vlada nakon svega ne upravlja nijednim dijelom zemlje. Petar Galbraith sugerira da postoji povijesna paralela između Iraka i drugih multi-etičkih zajednica koje su bile formirane na kraju Prvog svjetskog rata kao što su Jugoslavija, Češkoslovačka i Sovjetski Savez. Lekcija koju je trebalo naučiti – po riječima veleposlanika Galbraitha – jest da ako narod u nekom geografskom području ne želi biti dio neke države, ne možete ga zadržati u toj državi.

U knjizi Kraj Iraka autor piše da je okupacija Iraka – od dana kad su američki vojnici srušili Saddamov kip u Bagdadu 2003. godine – vjerojatno najnekompetentniji potez američke politike u povijesti Sjedinjenih Država. Peter Galbraith kaže da se u Irak otišlo s nedovoljnim brojem vojnika ignorirajući savjete vojnih stručnjaka i bez plana da se išta osigura osim Ministarstva za naftu. Dodatni problem je predstavljalo i neslaganje unutar administracije o Iraku – zavađene strane imale su i različite strategije. Po autoru Kraja Iraka, najveći promašaj bilo je to što Washington nije imao plan za izbjegavanje nasilja, koje je "tragično izmaklo kontroli".

Iako američka administracija nikad nije imala namjeru da rascjepka Irak - smatra Peter Galbraith – "vrlo je malo znala o njemu, tako da nisu razumjeli kako će jedna od posljedica invazije najvjerojatnije biti raspad zemlje. Najuznemiravajuća stvar je pogrešno uvjerenje administracije da Kurdi, šijiti i suniti o sebi prvenstveno razmišljaju kao o Iračanima". Po riječima veleposlanika Galbraitha, Washington ima izbor: ako je misija da se uspostavi jedinstven i demokratski Irak, administracija mora u toj zemlji imati 300 tisuća ili čak više vojnika i prihvatiti deset puta veći broj žrtava od sadašnjih. Ako nije spremna na to, treba povući koalicijske snage "iz južnog Iraka već sutra". A ako američki vojnici ne mogu zaustaviti građanski rat u Iraku, "nema nikakve svrhe da uopće budu tamo" – rekao je u razgovoru za Glas Amerike bivši američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Peter Galbraith.

XS
SM
MD
LG