Linkovi

Američka ministarstva i vladine agencije zagubile tisuće osobnih kompjutera


Najtiražniji američki dnevni list USA Today piše da je ministarstvo trgovine zagubilo više od 1100 laptop osobnih računala od 2001. Većina ih je bila u korištenju Ureda za popis stanovništva, a gotovo 250 je sadržavalo i neke osobne podatke. No, u priopćenju spomenutog ministarstva kaže se da su podaci bili zaštićeni, te da nema dokaza da je došlo do njihove zlouporabe. U posljednjih šest mjeseci, kako piše USA Today, još je gotovo deset vladini agencija ili ministarstava prijavilo bilo krađu podataka ili upad u njihove kompjuterske sustave, povezan s osobnim podacima o uposlenicima ili korisnicima usluga tih agencija.

Vjerojatno je najveći gubitak pretrpjelo ministarstvo za veterane, gdje su na ukradenom laptopu i vanjskom tvrdom disku bili podaci o 26 i pol milijuna veterana i aktivnih pripadnika oružanih snaga. Ostala ministarstva koja su prijavila nestanak kompjutera s osobnim podacima uključuju ministarstvo poljoprivrede, obrane, obrazovanja, energetike, zdravstva, te prometa. Jedna od malo komičnijih krađa zabilježena je u američkoj vojsci u Afganistanu. Ulični prodavači uhvaćeni su kako pred vratima sjedišta američke vojske prodaju memorijske diskove ukradene u samoj bazi. Diskovi su sadržali osjetljive vojne podatke, kao i podatke o četvorici američkih generala, piše USA Today.

Novi popis najbogatijih Amerikanaca – koji svake godine objavljuje časopis Forbes – ove godine zapanjuje ne imenima na vrhu – koja su ionako ista već 13 godina -, nego brojkama na dnu, piše Washington Post. Pokazuje se, naime, da je, recimo, 999 milijuna dolara premalo da bi se našlo među 400 najbogatijih Amerikanaca – definitivno je potreban imetak od više od milijarde dolara. Zapanjujući je ne podatak koliko su neki bogati – piše washingtonski list – nego brzina kojom su akumulirali bogatstvo. Recimo, osnivači Googlea Sergej Brin i Larry Page - inače, 12. i 13. s po 14 milijardi imetka – u zadnje su dvije godine zarađivali svaki po 13 milijuna dolara dnevno. Mogul kockarnica Sheldon Adelson – broj 3, s 20 i pol milijardi – u zadnje dvije godine je zarađivao po milijun dolara svakih sat vremena.

Ilustracije radi: ako bi milijardu dolara činile novčanice od jednog dolara naslagane jedna na drugu, snop bi bio visok 120 kilometara.

XS
SM
MD
LG