Linkovi

Očinstvo iza 40. - veliki rizik autizma za dijete


Medicinske studije su pokazale da starije majke imaju znatno veću vjerojatnost da rode dijete s Downovim sindromom – odnosno mongoloizmom – ili nekom drugom abnormalnošću. Jedno novo istraživanje ukazuje da su i djeca starijih očeva pod znatno većim rizikom od razvojnih poremećaja.

Nalazi jedne nove studije ukazuju na vezu između dobi oca i vjerojatnosti da njegova djeca razviju autizam. Muškarci stariji od 40 godina gotovo šest puta češće imaju autističnu djecu od muškaraca mlađih od 30 godina. Muškarci u tridesetim godinama jedan i pol puta češće su očevi autističnoj djeci od onih u dvadesetim godinama ili mlađih.

Studija je proučila djecu rođenu u Izraelu, osamdesetih godina prošlog stojeća, a nalazi potječu iz njihovih zdravstvenih pregleda za vojsku, kada im je bilo 17 godina. Kod svih 130 tisuća tinejđera postojali su podaci o dobi oca i majke, a kao autistično bilo je dijagnosticirano 110 osoba, dakle po osam na svakih deset tisuća ispitanika.

Studiju je predvodio Abraham Reichenberg iz Medicinskog fakulteta Mount Sinau, u New yorku, i Psihijatrijskog instituta King's Collegea, u Londonu. Nalazi su objavljeni u rujanskom izdanju časopisa "Archives of General Psychiatry", koji objavljuje Američka medicinska udruga.

Autizam je poremećaj koji se zamijeti u ranom djetinjstvu, a obuhvaća čitav spektar poremećaja, od blagih do vrlo teških, uglavnom pogađajući razvitak društvenih i komunikacijskih sposobnosti. Autistička djeca također pokazuju emocionalnu izoliranost od drugih osoba, te, često, sklonost repetitivnim radnjama, poput beskrajnog ljuljanja naprijed-natrag.

Prije nekoliko dana, američki Nacionalni institut za zdravlje objavio je početak tri velike studije o autizmu. Jedna ima za cilj definirati razlike kod autistične djece s različitim razvojnim povijestima. Druga studija će mjeriti učinkovitost liječenja jednog oblika autizma antibioticima. Treća će pokušati utvrditi je li uklanjanje teških metala iz organizma oboljelih učinkovito protiv autizma.

XS
SM
MD
LG