Linkovi

Osobni kontakt s čitateljima - novi trend u marketingu beletristike


Pisac John Shors je mislio kako je najteži dio posla bio gotov kad je njegov roman prvijenac Pod mramornim nebom stigao na police u knjižarama. Međutim, ubrzo je shvatio kako je nepoznatom piscu prve knjige vrlo teško da se natječe s velikim imenima književnosti i drugim slavnim osobama koje se poziva da govore o svojim djelima na televiziji i u knjižarama. Nezastrašen, ovaj trideset sedmogodišnji stanovnik Colorada odlučio je da izravno ode k čitateljima, od kojih su mnogi članovi klubova ljubitelja knjige. Time je John Shors ispisao i novo poglavlje u marketingu knjiga.

Kao i u mnogim klubovima ljubitelja knjige širom Amerike, jedanaest žena u ovom stanu u Denveru shvaća značenje hrane i pića za uspješnu književnu pustolovinu. Okupile su se oko stola, dok Ashley Seymour opisuje posluženu indijsku hranu: "Ovo je navratan korma, moje omiljeno jelo. Riječ je o povrću u ukusnom umaku od slatkog vrhnja. A to je i naan – kruh. Vrlo je ukusno, dopast će vam se."

Jelovnik odražava indijsko okruženje romana o kojem će diskutirati – Pod mramornim nebom. Roman govori o životu princeze iz sedamnaestog stoljeća Jahanare koja priča o izgradnji Taj Mahala i građanskom ratu u kojem je razdvojena njena obitelj. Okupljene čitateljice raspravljaju o motivaciji glavne junakinje.

"Osjećala je da je posebno pozvana da izvrši svoju dužnost, ne samo prema svojim roditeljima, već cijelom kraljevstvu. Dužnost. Zbog toga sam ljuta na nju. Uvijek je težila tome da učini ono što se smatralo ispravnim."

To je prilično prepoznatljiv prizor za autora romana John Shorsa, koji ispija svoje piće dok sluša diskusiju. On je dosad posjetio više od 200 klubova ljubitelja knjige, diljem Amerike. Ponekad uživo, ponekad putem konferencijskog telefonskog razgovora. Uživa u tome da svojim čitateljima može pružiti ono što je sam tražio kao dječak – kontakt sa svojim književnim junacima. Pisao je pisma autorima. Pisac western romana Larry McMurtry mu je jednom odgovorio. "Larry McMurtry mi je napisao jedno krasno pismo. Bio sam oduševljen. Nažalost, on je jedini koji mi je odgovorio" - kaže John Shors.

John Shors ugledao se na McMurtryja i odgovara svojim čitateljima. Prijatelji su počeli tražiti od njega da dođe u njihov klub i on se vrlo rado odazivao, provodeći sate secirajući svoje djelo. To se pročulo i ubrzo je počeo dobivati i po tri poziva za nastup u jednoj večeri. To je povećalo prodaju njegova romana i naposljetku je izdavačka kuća Penguin Publishing Company kupila prava za objavljivanje u džepnom izdanju. U tom izdanju autor je objavio i pismo u kojem potiče čitaoce da mu šalju poruke elektronske pošte. I oni su to činili. Njegov je cilj da sljedeće godine posjeti tisuću književnih klubova…

Nekoć je piscima skrivanje od javnosti davalo određenu dozu mistike, međutim, to više nije slučaj. Glasoviti američki pustinjak J.D. Salinger, autor Lovca u raži, jednom je odgovorio na kritike kako se nikad ne pojavljuje u javnosti izjavom da se "sve nalazi u njegovim knjigama". Danas bi se međutim i on morao namučiti da mu se tiska drugo izdanje nekog od njegovih djela. A John Shores autor romana Pod mramornim nebom zna da je za uspjeh kod čitatelja izuzetno važno biti s njima i u osobnom kontaktu.

XS
SM
MD
LG