Linkovi

CSM: Volite li video igre? Prijavite se u vojsku!


'Volite li akcijske video igre? Onda se javite u vojsku!' – piše bostonski "Christian Science Monitor" u članku posvećenom jednom od najuspješnijih regrutnih stimulansa američke vojske. Riječ je o video igri nazvanoj "America's Army" koja je, prema stručnjacima Pentagona, privukla u redove novaka samo ove godine tisuće američkih tinejđera. Diljem zemlje igra ju 7 milijuna registriranih igrača, čime je jedna od Top 5 online igara. U samoj vojsci, oko 60 posto regruta ju igra više od pet puta tjedno.

Objavljena prvi puta 1992. godine, ova je igra do danas nebrojeno puta obnavljana i modernizirana. Za PC je i dalje besplatna, a za Xbox i PlayStation košta 19 dolara. Za razliku od mnogih drugih 'pucačkih' igara, "America's Army" manje računa broj leševa ostavljenih na svom putu, a više stečene vještine i umijeća, vodeći svog igrača na putu uspona od novaka do, recimo, odlikovanog pripadnika Zelenih beretki. "Christian Science Monitor" citira jednog vojnog eksperta koji igru naziva 'spojem 21. stoljeća i filma s Johnom Wayneom'. S druge strane, međutim, neki kritičari kažu da vojska 'peca' za budućim novacima čak među dvanaetogodišnjacima, koji uopće ne mogu shvatiti koliko je pravo ratovanje drugačije od video igre.

S naslovnice "New York Timesa" – 'Vrijeme je za pomicanje Mississippija'. Znanstvenici već dugo govore da je jedini način za obnavljanje močvara Louisiane uklanjanje složenog sustava brana i ustava koje reguliraju donji tok te rijeke. Naime, neizmjerne količine sedimenta koje nosi Mississippi – i koji je bio neophodan za postojanje močvara koje su čitav taj nizinski dio štitile od udara mora i uragana -, sada se zbog reguliranog toka odlijeva u dubine Meksičkog zaljeva. No, osim znanstvenika, sada se javljaju i inžinjeri, a po njima uklanjanje ustava i nasipa nije rješenje; kako kažu, treba čitavu rijeku okrenuti u novo, neregulirano korito, gdje će izdašno taložiti svoje naplavine u močvare.

Čitav poduhvat bio bi pravo čudo inžinjerskog rada, ali ne zbog samih tehničkih izazova, piše njujorški list, nego zbog razmjera radova. Vrijedi se prisjetiti da Mississippi nosi vodu svakog potoka, rijeke, te odvoda gradskih padavinskih voda na čitavom području koje se prostire od Stjenjaka na zapadu do gorja Appalachian na istoku. S druge strane, međutim, stoji problem nizina Louisiane, koje su tek metar ili dva iznad razine mora. Odlaganje sedimenata Mississippija moglo bi – slažu se svi stručnjaci – spasiti to područje od neminovnog dizanja razine mora.

XS
SM
MD
LG