Linkovi

Izbori u BIH neće pridonijeti uspostavi nacionalnog jedinstva i etničkog pomirenja


U Bosni i Hercegovini 1. listopada se održavaju parlamentarni i predsjednički izbori. Analitičari ne vjeruju da će ovi izbori pridonijeti uspostavi nacionalnog jedinstva i etničkog pomirenja.

Nacionalistički osjećaji ponovno jačaju u Bosni i Hercegovini, dok nacionalne stranke Bošnjaka, Srba i Hrvata traže podršku građana. Bruce Hitchner, profesor Sveučilišta Tufts, koji radi na promicanju nacionalne suradnje u Bosni i Hercegovini, kaže da je izborna kampanja 'prilično ružna', ali – dodaje – da ga to ne i iznenađuje. Muslimani sve glasnije pozivaju na ukidanje srpskog entiteta.

Neki političari Republike Srpske prijete pak da će održati referendum o pripajanju Srbiji što bi predstavljalo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Bruce Hitchner kaže da bošnjački političari trebaju biti oprezni u traženju promjena Daytonskog sporazuma. "Izlazak iz Daytonskog sporazuma i tvrdnje da ga treba u potpunosti otpisati jer da je to jedini put ka daljnjim razgovorima bio u suprotnosti s prošlih deset godina napretka. Da bi se došlo do bilo kakvog uspješnog procesa sve strane trebaju biti spremne na kompromis".

Stabilnost u Bosni i Hercegovini osiguravaju pripadnici mirovnih snaga NATO saveza i Europske unije. Ranije ove godine izgledalo je da Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak kad su otpočeli napori za uključenje u Europsku uniju, a suparničke političke skupine tijesno su porazile plan provođenja ustavnih reformi i ojačavanja središnje vlade. Međutim, paket reformi tek je neznatnom većinom odobren u parlamentu.

Ranko Bakić, bosanski Srbin koji predvodi novu multietničku stranku, kaže da je u njegovoj zemlji strah najveći problem. Govoreći u washingtonskom Centru Woodrow Wilson Bakić je izjavio da bosanko-hercegovački političari nisu uspjeli. "Nemamo ekonomiju koja je samoodrživa. Imamo visoku razinu kriminala i korupcije. Postali smo jedna od najosiromašenijih zemalja u regiji".

Bruce Hitchner sa Sveučilišta Tufts dodaje da prijueti opasnost da će izbori ojačati nacionaliste u Federaciji BiH i Republici Srpskoj što bi otežalo postizanje kompromisa. "Manje me brine obnova nasilja. Više me brine jačavanje političkih stajališta koja mogu dovesti do političkog zastoja i dezintegracije postignutog".

Aktualne predizborne poruke brinu, ali i još uvijek ne alarmiraju diplomate uključene u promoviranje stabilnosti na Balkanu. U regiji su se, podsjetimo, dogodile značajne promjene. Crna Gora je postala nezavisna, a Kosovo je, kako izgleda, na istom putu. Tamošnje većinsko albansko stanovništvo očekuje neovisnost Kosova, status kojem se srpska manjina i vlada u Beogradu snažno protive.

XS
SM
MD
LG