Linkovi

UN: Gospodarstva zemalja u razvoju rastu relativno brzo


Ujedinjeni narodi izvješćuju da gospodarstva zemalja u razvoju rastu relativno brzo zbog jake potražnje u Sjedinjenim Državama, ojačane i brzim rastom kineskog gospodarstva.

U godišnjem izvješću UN-ove konferencije za trgovinu i razvoj kaže se da nema naznaka da svijetu prijeti veća financijska kriza. Međutim, upozorava se da bi Sjedinjene Države mogle postati preopterećene u svojoj ulozi globalnog motora ekonomskog rasta, te da, u određenom trenutku, američka potražnja ne bi bila u stanju spriječiti globalnu recesiju.

Ekonomisti svjetske organizacije kažu da bi, za ojačavanje trenutnih obrazaca ekonomskog rasta, razvijene zemlje poput Japana i Njemačke trebale povećati svoju domaću potražnju kako bi spriječile jaku devalvaciju američkog dolara, koja bi mogla gurnuti svijet u recesiju.

U izvješću se ističe da ekspanzivna ekonomija Kine igra veliku ulogu u širenju i održavanju globalnog rasta. Da ne bi došlo do usporavanja tog rasta, UN Pekingu savjetuje da ne revalvira svoju valutu prebrzo.

Za ujednačavanje globalnih trgovinskih disbalansa potrebni su odgovorni, multilateralni napori – kažu eksperti UN-a -, a ne vršenje pritiska na zemlje u razvoju. Međunarodni pristup problemu, kaže se u izvješću, značajno bi poboljšao šanse siromašnijih zemalja da održe i zadrže nedavna poboljšanja rasta svojih ekonomija.

XS
SM
MD
LG