Linkovi

Libanonska vojska razmješta se na jugu zemlje


Postrojbe libanonske vojske zauzimaju južna područja Libanona nakon krvavog jednomjesečnog rata između gerilaca Hezbollaha i izraelske vojske. 15 tisuća libanonskih vojnika tijekom vremena će se pridružiti međunarodnim mirovnim snagama koje će imati približno isti broj vojnika. Zajedno, oni će pojačati kontingent od dvije tisuće UN-ovih vojnika koji se već nalaze na terenu.

Dok Ujedinjeni narodi rade na detaljima mirovnih operacija na jugu Libanona, brojni stručnjaci debatiraju o potrebnim elementima koji će zaista imati snagu očuvati trajni mir. Bill Stuebner, iskusni je stručnjak s dugogodišnjim iskustvom po pitanju mirovnih rezolucija koji je usko surađivao sa Ujedinjenim narodima u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini. U jednom od svojih nedavnih nastupa u Washingtonu, Stuebner je izjavio kako mu je upravo to iskustvo ukazalo na neke ključne ideje koje se moraju sprovoditi da bi čuvanje mira bilo djelotvorno.

"Bilo da je to nacionalni interes aktera na terenu ili ljudi koji pridonose mirovnoj operaciji, nacionalni interes će uvijek imati prioritet naspram interesa međunarodne zajednice."

Zaključak broj dva: mirovna misija mora imati jasan mandat.

"Svi sudionici misije moraju jasno znati što je prioritet i cilj mandata kako bi bez poteškoća sprovodili sve zapovijesti. Inače, mogli bi doći do nestvarnih očekivanja s katastrofalnim posljedicama."

Bill Stuebner napominje kako proširene postrojbe UN-a moraju imati jedinstvenu zapovjedničku strukturu s dovoljno opreme i sredstava za uspješno obavljanje zadatka. Slučaj Libanona i Izraela s njihovom mučnom i složenom poviješću – predstavlja veliki izazov mirovnim posrednicima. Veleposlanik David Mack obnaša dužnost predsjednika Instituta za pitanja Srednjeg istoka.

"Bio sam u Bejrutu kad je 1968. godine Izrael izvršio zračni napad na bejrutski aerodrom. Evo, gotovo četiri desetljeća nakon toga, mi još uvijek nismo postigli ništa – niti riješili problem sigurnosti Izraela, niti suverenitet Libanona."

Jedno od ključnih problema je i postojanje Hezbollaha, grupe koju Sjedinjene Države smatraju terorističkom, a koja je istovremeno dio libanonske vlade. Prema mnogim stručnjacima, treba se razgovarati i o Siriji i Iranu, dvjema zemljama koje sponzoriraju Hezbollah čije je razoružavanje ključni dio UN-ove rezolucije 17-01 koja poziva na prekid vatre između Izraela i Hezbollaha. No, da li je politički dogovor oko razoružavanja Hezbollaha moguć? Veleposlanik Arthur Hughes sa Instituta za Srednji istok kaže da jest, ali samo ako UN ima striktnu mirovnu operaciju.

"Ne birokratska, nego fleksibilna, žustra i vrlo profesionalna organizacija koja je spremna odgovoriti na bilo koju situaciju u bilo kojem trenutku kad se radi o potrebama obiju zaraćenih strana, a ne se samo držati slova na papiru i protokola mirovne operacije."

Sada ne preostaje ništa drugo nego vidjeti ako u Libanonu, Izraelu i redovima Ujedinjenih naroda postoji jaka politička volja koja bi u problematično područje donijela dugo očekivani mir.

XS
SM
MD
LG