Linkovi

SAD i Europa - prirodni partneri


Prema najnovijoj publikaciji, mir na Srednjem istoku neće biti moguć sve dok Sjedinjene Države i Europska unija ne budu imale zajedničku ulogu u mirovnom procesu. U izvješću se dalje navodi da, unatoč tome što Europska unija prolazi kroz dosta izražen krizni period, Sjedinjene Države nemaju nigdje u svijetu tako snažnog geopolitičkog partnera kao što je to jaka i udružena Europa.

U geopolitičkom svijetu, Europa je mali kontinent sučeljen s visokim stupnjem nezaposlenosti i državnim gospodarstvima sa socijalnim i zdravstvenim osiguranjem koja se nisu u stanju sa sve starijom populacijom, tako da u jednom trenutku Europa postaje više popularna ua turiste nego za strane ulagače. Osobito kada se uspoređuje s Azijom koja je primjer ekonomskog diva u razvoju. S druge strane pak, izvješće o transatlantskom partnerstvu ukazuje na činjenicu da na svijetu nema kompitabilnijih partnera nego što je to slučaj između Amerike i Europe.

Simon Serfaty, autor izvješća ‘Trenuci Odraza – Dosljednost Akciji’, predsjedava radnom skupinom vodećih stručnjaka po pitanju Europske unije i translatlantskih odnosa pri Centru za strategijske i međunarodne studije, nevladinoj organizaciji u Washingtonu.

"Danas u svijetu nema odnosa koje Sjedinjene Države imaju s nekim, kad je u pitanju centralizirana, potpuna i značajna suradnja, kao što je to slučaj s Europom. Azija je za Ameriku, u najboljem slučaju, špekulacija koja se u budućnost može temeljiti na istim načelima i povjerenju kao što je to slučaj između Sjedinjenih Država i Europe."

Simon Serfaty bilježi u svom izvješću da je u posljednjih 50 godina, Europa daleko dogurala kad se uzme u obzir da su u njoj potekla dva svjetska rata, da je prošla kroz period Hladnog rata te kroz razne totalitarne ideologije koje su za žrtve imale na desetke milijuna ljudi. „Europa je za manje od jednog stoljeća dospjela od izvora problema do izvora rješenja kad je u pitanju globalna sigurnost” - dodaje Simon Serfaty. Europske zemlje svojim prisustvom i ljudstvom doprinose stabilnosti širom svijeta kao što je to slučaj na Kosovu, u Bosni, Afganistanu, Iraku i Africi. U svom izvješću Simon Serfaty kaže kako na Srednjem istoku neće biti mira i reda bez zajedničkog rada Amerike i Europe.

"Ako ne Amerika i Europa na Srednjem istoku, tko onda? Iran možda, koji je regionalna sila ili Rusija koja i sama ima jako puno problema unutar granica? Mislim da je neozbiljno u ovom trenutku razmišljati o Rusiji i smatrati da ona ima neku važnu svjetsku ulogu. Tu je i Kina koja je aktivni sudionik procesa na Srednjem istoku i Perzijskom zaljevu, međutim Kina ima određenu imperijalističku ulogu. Ona svojim prisustvom želi prikupiti što više industrijskih sirovina kako bi bila u prednosti na komercijalnom planu."

Serfaty dodaje da nasilje na Srednjem istoku predstavlja ključno pitanje kad se radi o globalnoj sigurnosti u 21. stoljeću.

"Ako ne postoji sigurno i stabilno područje unutar te regije, onda sigurnost i stabilnost nije zajamčena za nikog u svijetu. U 20. stoljeću smo naučili da je to isto važilo za Europu, dok će u 21. stoljeću središte pažnje biti usmjereno na Perzijski zaljev i Srednji istok."

Izvješće ‘Trenuci Odraza – Dosljednost Akciji’, predstavlja prvi dio dvogodišnjeg projekta pod nazivom ‘Globalni Euro-Atlantski Dijalog o Sjedinjenim Državama, Europskoj uniji i NATO savezu u 21. stoljeću.’

XS
SM
MD
LG