Linkovi

Nova definicija planeta


Udaljeni Pluton, posljednji službeno proglašeni planet, mogao bi zadržati svoj status. Godinama, naime, astronomi ga žele degradirati iz planetarnog statusa jer baš nije nalik na osam klasičnih planeta, bližih Suncu. Njegova je orbita pod kutom od ravnine orbita ostalih, a led kao glavni sastojak razlikuje ga od stjenovitih planeta – poput Zemlje i Marsa -, odnosno plinovitih divova, poput Saturna i Jupitera. No, prema novoj definiciji 'planeta', Pluton bi ostao na svom mjestu, a čitav naš planetarni sustav dobio bi još tri člana. To su: Plutonov suputnik Charon, asteroid Ceres, te jedno mnogo udaljenije svemirsko tijelo, otkriveno prošle godine, koje još nije imenovano, nego se vodi pod privremenom šifrom UB-313.

Prema Richardu Benzelu, znanstveniku Massachusettskog Instituta za tehnologiju i članu odbora za definiciju planeta pri Međunarodnom astronomskom savezu, revizija definicije planeta je neophodna, jer su poboljšana osmatranja bolje pokazala razlike među svemirskim tijelima sunčevog sustava. To uključuje i otkriće iz 1992. da se iza Plutona nalazi još takvih zamrznutih tijela, nazvanih Kuiperov pojas.

"Sada znamo da se iza Neptuna, pa ustvari i iza Plutona, nalazi područje ispunjeno tisućama svemirskih tijela. To je praktički treća regija našeg sunčevog sustava. U toj regiji, kako sada znamo, ostaje još mnogo tijela nalik Plutonu, koje ćemo tek otkriti."

Dugo važeća definicija planeta podrazumijevala je svemirsko tijelo koje orbitira oko zvijezde, a samo nije zvijezda. Takva široka definicija uključivala bi, kao manje planete, i asteroide i mnoga druga manja svemirska tijela. Nova definicija je značajno isključivija: Binzel i njegovi kolege eliminirali su kategoriju manjih planeta, te uključili samo ona tijela koja kruže oko zvijezde, te koja posjeduju dovoljno vlastite gravitacije da su se oblikovala u kuglasta svemirska tijela.

To ne uključuje mjesece planeta. Ali, Charon – koji se nekada smatrao Plutonovim mjesecom – pokazao se samosvojnim, te će, zajedno s UB 313, samim Plutonom i drugim sličnim svemirskim tijelima – čiji ih kemijski sastav, ali i nagnutost orbite izvan ekliptike razlikuje od ostalih sunčevih planeta – skupno biti nazvani plutoni! No, prijedlozi promjena izazivaju kontroverze ne samo u javnosti nego i među stručnjacima, te tek treba vidjeti hoće li ih 2500 astronoma, iz 75 zemalja, okupljenih u Pragu na konferenciji Međunarodnog astronomskog saveza, uopće usvojiti.

XS
SM
MD
LG