Linkovi

Djevojčice i prirodne zanosti - interes se mora probuditi već u vrtiću


Premda se nesrazmjer u zastupljenosti muškaraca i žena na određenim znanstvenim poljima smanjuje, a sve više žena studira biologiju i druge prirodne znanosti, američka Nacionalna zaklada za znanost kaže da samo četvrtinu diplomaca na inžinjerskim i kompjuterskim studijima čine žene.

To je manji udio nego što je bio prije dva desetljeća.

Pedagozi tvrde da taj zabrinjavajući trend treba preokrenuti, te veći broj djevojčica zainteresirati za znanost i tehniku ukoliko Sjedinjene Države žele ostati konkurentne na globalnom tržištu.

O dva programa na bostonskom sveučilištu Northeastern, zamišljena upravo s takvim ciljem, više u prilogu Monice Brady-Myerov.

Laboratorij Elmo vrlo je sofisticiran i smješten u sklopu jednog od najboljih sveučilišta u Americi, ali je namijenjen studentima koji još nisu ni krenuli u školu.

Četverogodišnja Rachel Ader s velikom pažnjom sluša dok znanstvenica Marta Hersek objašnjava kako funkcioniraju optička vlakna: 'svjetlost se pusti kroz vlakno, zaokreće kako se zaokreće vlakno, i evo ga van s druge strane'…

Profesorica Hersek mnogo je češće pred predavaonicom punom studenata pedagogije, kojima ukazuje na načine kojima se dječacima i djevojčicama znanost može učiniti zanimljivom i privlačnom.

Marta Hersek: Trebate razumjeti kako djeca misle i kako uče, ali i uzeti u obzir što su i sama zamijetila oko sebe i na to tome nadograđivati. Djeca ionako misle da je znanost 'cool'; u toj dobi vrlo su uzbuđena kada uče o znanosti.

ELMO iz naziva laboratorija u stvarnom životu znači 'Embedded Learning Modules', ali se djeci naziv sviđa zato što podsjeća na njihov omiljeni lik Elma s televizije. Voditelj laboratorija Arun Benson kaže da je od ključne važnosti da se djeci predstavi znanost vrlo rano, posebice djevojčicama: "Nije prerano početi niti u obdaništu i što više iskoristiti prirodnu znatiželju. Kasnije, naime, kako napreduju u više razrede, djeca gube zanimanje za znanost."

Studije pokazuju da djevojčice počinju gubiti zanimanje za znanost u kasnijim razredima osnovne škole. Jedan ljetni program Sveučilišta Northeastern upravo ima za cilj preokrenuti taj trend. Više od 60 djece, – učenika šestih, sedmih i osmih razreda, iz manjinskih etničkih skupina –, ima priliku iskusiti iz prve ruke zanimljivosti iz tehnike i tehnologije. Većina učesnika su djevojčice, koje – za razliku od nastave u školama -, rade u odvojenim grupama kako ne bi bile marginalizirane.

Za našeg posjeta, one su učile kako sastaviti kompjuterski program koji će voziti Lego automobilčić. "Upravo ti mali uspjesi, kada djeca vide kako nešto funkcionira i kada sami to i učine, dovode do kreativnog znanstvenog i tehničkog razmišljanja: 'ako malo promijenim ovo, onda ću postići da se dogodi to i to'" - kaže Randy August, profesor inžinjerstva koji vodi jednotjedne ljetne programe za djecu.

Nakon ovog programa, djeca mogu nastaviti svoje znanstvena istraživanja tijekom školske godine u sklopu slobodnih aktivnosti, poslije nastave. August kaže da je program dizajniran kako bi posebice zainteresirao djevojčice za kompjutersko-informacijsku tehnologiju: "To nije Newtonova mehanika sraza i odraza – odnosno razbi i raskomadaj – kakva se dopada dječacima, ali djevojčice je se klone. Ovdje je težište na pomagalima za invalide i starije osobe."

Istraživanja, naime, pokazuju da djevojčice – općenito govoreći – vole stvarati predmete koji rješavaju probleme, koji pomažu ljudima. Kendal Hoakstra, nastavnica matematike i tehnologije u jednoj bostonskoj školi, kaže da ona to vidi i u svom razredu: "Kada smo počeli raditi takve stvari i u mom razredu – ovo s Lego automobilićima i inžinjerstvom – djevojčice su oklijevale jer se ranije nisu igrale s Lego kockama. Dječaci su s njima odrastali i gradili stvari, ali djevojčice ne. No, iznenadilo me kako brzo bi ih djevojčice sustizale i kako bi uživale u vlastitim građevinama i uporabnim predmetima."

Stručnjaci počinju posvećivati pažnju programima poput onih na Sveučilištu Northeastern, koji djevojčicama pružaju znanstveno-tehnička iskustva izvan školske učionice. Nadaju se da će ih veći broj izabrati upravo znanost, tehniku ili tehnologiju kao svoje profesionalno opredjeljenje u odraslom životu

XS
SM
MD
LG