Linkovi

Transatlantski zračni promet ozbiljno narušen - podignuta razina sigurnosne prijetnje


Zračni promet s britanskih aerodroma ozbiljno je narušen. Američke vlasti kažu da se letovi iz Britanije i u Britaniju ne otkazuju, iako su poduzete nove sigurnosne mjere. Međutim, većina letova na kraćim destinacijama, između Britanije i kontinentalne Europe kao i sjeverne Afrike je danas bila otkazana. Letovi na dužim destinacijama su znatno kasnili u polasku.

Britanske vlasti tvrde da su spriječile terorističke planove da se u zrak digne niz putničkih aviona, koji prometuju između Britanije i Amerike. Visoki dužnosnik britanske policije izjavio je da je riječ o planu 'masovnog ubojstva u do sada nezamislivim razmjerima.'

Obavještajni stručnjaci tvrde da su teroristi planirali u avione unijeti eksploziv u tekućem stanju – te da su na taj način namjeravali dignuti u zrak, u tijeku leta, do deset aviona na transatlantskim relacijama.

Sigurnsone su mjere pooštrene nas svim aerodromima u Americi i Europi – mnogi su letovi ili otkazani ili odgođeni.

U Britaniji je u vezi s ovim terorističkim planom uhićena 21 osoba, a u tijeku je potraga za ostalim osumnjičenicima. Najviši britanski protu-teroristički dužnisnik rekao je da je zavjera bila globalnih dimenzija. Britanski mediji vtrde da među uhićenima ima osoba mlađe dobi, rođenih u Britaniji, pakistanskog podrijetla. Američki ministar domovinske sigurnosti rekao je da je riječ o dobro planiranoj zavjeri u finalnoj fazi izvedbe'.

Premijer Tony Blair je o ovoj najnovijoj krizi telefonski razgovarao s predsjednikom Georgeom Bushom. U trenutku kada je otkrivena ova teroristička zavjera i predsjednik Bush i premijer Blair bili su na godišnjem odmoru. No, dvojica su čelnika bili u redovitom kontaktu u vezi s ovim slučajem – tvrde dužnosnici obje vlade.

Britanski je premijer s Barbadosa, gdje je na ljetovanju, telefonski nazvao predsjednika Busha, koji je na odmoru na svom ranču u Teksasu. Razgovarali su o istrazi koja je rezultirala uhićenjem 21 osumnjičenika, danas u Britaniji. Glasnogovornik Bijele kuće nazvao je ovu terorističku urotu 'izravnom prijetnjom za Sjedinjene Države.' Najavio je izjavu predsjednika Busha, tijekom već najavljenog nastupa u saveznoj državi Wisconsin.

U Sjedinjenim Državama, ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff zamolio je putnike koji ovih dana putuju avionom da budu strpljivi, te da poštuju nove sigurnosne odredbe. One uključuju i zabranu unošenja u zrakoplov bilo kakvih tekućina i kao kozmetičkih preparata u tekućem stanju – ako je riječ o ručnoj prtljazi. No, Chertoff je rekao da je zračni promet, općenito govoreći, siguran te da nema razloga da se otkazuju planovi za putovanje.

Glasnogovornik kompanije British Airways rekao je da na aerodrome trebaju danas doći jedino ljudi koji 'zaista trebaju putovati'.

Sjedinjene su Države podigle razinu sigurnosne prijetnje na svim komercijalnim zračnim linijama – sada je ona kategorizirana kao 'crvena', izrazito visoka prijetnja – pod uvjetom da je riječ o prometu u i iz Britanije.

Pozornost je usmjerena na letove koji stižu iz Britanije, a pogotovo na zrakoplove američkih avio-prijevoznika United Airlines, American Airlines i Continental. Sav ostali zračni prijevoz u i iz Sjedinjenih Država funkcionira u sigurnosnim uvjetima kategorije 'narandžasto' – što ukazuje na visok sigurnosni rizik.

Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff je izjavio da nema znakova da se na teritoriju Sjedinjenih Držva planiraju terorističke akcije. No, rekao je da je teroristička zavjera danas otkrivena u Britaniji bili u završnoj fazi.

Ministar Chertoff kao i direktor FBI-ja Robert Mueller rekli su da ovaj slučaj 'nosi tragove al-Qaide', no da za sada nije ustanovljena izravna veza s ovom terorističkom mrežom. U Britaniju su poslana dodatna pojačanja agenata, odnosno američkog sigurnosnog osoblja koje u civilu prati putničke zrakoplove.

Još par riječi o restrikcijama u vezi s onim što se može unijeti u avion a što ne. Britanske vlasti zabranile su putnicima bilo kakvo unošenje ručne prtljage u avion. Od osobnih stvari može se imati sa sobom jedino – putovnicu, novčanik, najosnovnije higijenske potrepštine i lijekove koji se dobivaju na recept. Roditelji sa malom djecom smiju unijeti mlijeko, no moraju ga prvo kušati pred aerodromskim sigurnosnim osobljem.

Zabranjeno je unošenje elektronskih naprava poput mobitela, portabl glazbenih uređaja i laptop kompjutera. Također se ne smiju unositi napitci, gel za kosu i losioni. Ove zabrane upućuju da vlasti sumnjaju na eksplozive u tekućem stanju.

XS
SM
MD
LG