Linkovi

Hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu uručena Nagrada Polak, koju dodjeljuje Fond za američke studije


Hrvatski premijer Ivo Sanader sinoć je u Pragu primio uglednu nagradu Zaklade Polak za promicanje vrijednosti slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva. Nagradu Polak dodjeljuje Fond za američke studije. S bivšim polaznikom tog studija i suradnikom Glasa Amerike, Davorom Kuncom, koji je u Pragu pratio dodjelu nagrade, razgovarala je Andrea Walsh.

GA: Kako je izgledala dodjela nagrada u Pragu?

Davor Kunc: Dodjela nagrade je prošla izvrsno. Premijer Sanader je održao kratak govor svim sudionicima Američkog instituta za političke i ekonomske sustave, jednog od instituta Fonda za američke studije. U svom govoru, dotaknuo se nekih od uspjeha Hrvatske u zadnjih nekoliko godina, za vrijeme njegovog mandata; to je, prije svega, približavanje Europskoj uniji, kao i izgradnja dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u hrvatskom okruženju. To su uostalom i razlozi zbog kojih je premijer Sanader i dobio ovu prestižnu Nagradu Polak, koju godišnje dodjeljuje Fond za američke studije. Prije svega, Fond za američke studije je naglasio Sanaderov doprinos promicanju vrijednosti slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji, u susjednim zemljama. Naglašena je i hrvatska uloga lidera u regiji.

GA: Kakva je uloga Hrvatskog alumni kluba Fonda za američke studije?

Davor Kunc: Hrvatski alumni klub okuplja nešto više od osamdesetak Hrvata koji su dosad završili obrazovne programe Fonda za američke studije, i to na lokacijama u Pragu, na Kreti, u Washingtonu i u Hong Kongu. Hrvatski alumni klub je tijekom prošlog ljeta lobirao za ovu nagradu pri Fondu za američke studije. Smatramo da je premijer Sanader zavrijedio upravo jednu ovakvu nagradu, i ne samo on već i Hrvatska svojim postignućima, pogotovo u zadnjih nekoliko godina.

GA: Usporedbe radi, tko su bili prijašnji dobitnici Nagrade Polak?

Davor Kunc: Nagrada Polak možda nije toliko poznata kao neke druge nagrade svojim imenom, međutim, kada se govori o prijašnjim dobitnicima ove nagrade onda se doista vidi da se radi o jednom vrlo prestižnom priznanju. Naime, neki od prijašnjih dobitnika uključuju bivše ili sadašnje državnike iz Srednje ili Istočne Europe. To su, na primjer, Vaclav Klaus iz Češke, Lech Valensa iz Poljske, Arpad Genc iz Mađarske, Zoran Đinđić iz Srbije, Janez Drnovšek iz Slovenije ili, pak, neki od predsjednika vlada ili država iz baltičkih republika. Dakle, prema ovom izboru državnika doista se može prepoznati i važnost ove nagrade. Fond za američke studije upravo je i osnovan 1967. godine kako bi promicao ideje na kojima je osnovana Amerika, ideje iz ustava 1789. godine. Fond je posebno aktualizirao svoje djelovanje 1994. godine kada se, nakon pada Željezne zavjese, osnivaju orvi instituti izvan Washingtona. Naime, toliki je bio veliki pritisak i interes stranih studenata iz Srednje i Istočne Europe, bivšeg Sovjetskog Saveza, sa Bliskog Istoka i Jugoistočne Azije, da je Fond odlučio osnovati svoje institute i u drugim gradovima – u Pragu, na Kreti i u Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG