Linkovi

Američka ljetna avantura: 'Preko cijele zemlje'


Ispitivanja pokazuju da, unatoč visokoj cijeni benzina, još uvijek polovica Amerikanaca najradije na ljetni odmor odlazi automobilom, a ne zrakoplovom, autobusom ili vlakom. Naš novinar Andrew Baroch piše o onom što izgleda kao oživljavanje nostalgije za "velikim američkim" putovanjem cestom – motoriziranom odisejom koja je odavno postala dio pop kulture.

U novoj knjizi pod naslovom «Preko cijele zemlje» Robert Sullivan opisuje ljetnu pustolovinu iz stvarnog života – put u oba smjera s jedne na drugu američku obalu. Ovaj četrdeset trogodišnji autor kaže da je mjesec dana dugi put od oko 13 tisuća kilometara prevalio već najmanje 30 puta prije i svaki put – kako kaže – to je bilo veliko emocionalno iskustvo.

"To je važna stvar u emocionalnom smislu jer kad pređete cijelu zemlju, ne shvaćate koliko je velika – ako to niste učinili nikad prije. Čak i da je prođete milijun puta još uvijek ne biste mogli vjerovati koliko je velika. Možete osjetiti ogromnost prerije koja pokriva desetak saveznih država američkog Zapada i Srednjeg zapada. I onda dođete u Rocky Mountains, koje se protežu 4800 kilometara od Kanade do Meksika, i ne možete vjerovati da jedna zemlja može imati dva takva mjesta," kaže Sullivan.

Knjiga će jamačno doživjeti uspjeh kod mnogih Amerikanaca koji se spremaju na put ove godine da bi se iz prve ruke uvjerili koliko je njihova zemlja uistinu velika. U knjizi «Preko cijele zemlje» Sullivan opisuje poznata iskustva automobilskih putovanja: uz autora, tu su supruga i dvoje djece. Danima u automobilu, naizmjence se pričaju priče, pjeva i pokušava razbiti dosadu: "Provedete dnevno šest ili sedam sati u automobilu, jedete kikiriki ili sir i krekere…jabuke – i krećete se. Krećete, krećete, krećete."

Sullivan primjećuje da je ta odiseja kao književna tema stoljećima stara - ono na što odmah mnogi Amerikanci pomisle je književni klasik iz pedesetih godina prošlog stoljeća, roman «Na cesti» Jacka Kerouaca. Autor 'Preko cijele zemlje' kaže da je on na cesti tražio ona iskustva o kojima je Kerouac pisao. Drugi junaci Roberta Sullivana su američki istraživači s početka devetnaestog stoljeća Lewis i Clark, koji su prvi pregledali središnje i zapadne dijelove kontinenta za buduća proširenja.

Međutim, za one koji se ovog ljeta ne mogu zaputiti cestom, Smithsonianov Nacionalni muzej za američku povijest u Washingtonu nudi nadomjestak – izložbu pod naslovom 'Amerika u pokretu'. Hillary Kacser radi kao kustosica za Smithsonian muzej. "Jedan dio izložbe uređen je tematski kao pravi dio legendarne ceste 66 iz pjesme Get your Kicks on Route 66. Jedna obitelj, poput mnogih drugih, selila se iz Oklahome u Kaliforniju tijekom ekonomske krize tridesetih godina prošlog stoljeća. Takva putovanja su ljudima davala priliku da susreću druge ljude, ljude na koje ne biste nikad naišli u svojim mjestima," kaže kustosica Kacser.

Primamljivost automobilskog putovanja cestom – skoro stoljeće stara u Sjedinjenim Državama – i dalje je važan dio američke kulture.

XS
SM
MD
LG