Linkovi

Tjelesna aktivnost u starosti produljuje život


U zapadnim zemljama, stanovništvo postaje sve starije. Jednak se problem pojavljuje i u zemljama u razvoju, poput Kine. Održavanje ljudi zdravima što je duže moguće kritično je pitanje ne samo za zdravstvene službe, nego i za gospodarstvo, pa i čitavo društvo. Nova studija o zdravlju starijih osoba pokazuje da fizička aktivnost i u redovitim kućanskim poslovima produljuje život i poboljšava zdravstveno stanje aktivne osobe.

Za ovu studiju, znanstvenici su pratili osobe poput Naomi Glass koja još uvijek sama čisti svoj dom i, uz to, dobrovoljno radi u svojoj zajednici. "Nikada u životu nisam imala dan za koji sam trebala posebno smišljati čime bih ga ispunila. Uvijek ima stvari za raditi," kaže gospođa Glass.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu "Journal of the American Medical Association", – što više kretanja, to dulji život. Znanstvenici iz niza institucija pratili su oko tri stotine starijih osoba, u dobi između 70 i 82 godine, tijekom nekoliko godina. Istraživanje je koordinirao Todd Manini, iz Nacionalnog instituta za starenje: "Kad god trošimo energiju – mičući se, odnosno radeći nešto – iz tijela se oslobađa ugljični dioksid."

Taj oslobođeni ugljični dioksid znanstvenici su kod ispitanika mjerili u urinu. Sudionici studije pili su posebnu vodu, u kojoj je količina ispuštenog ugljičnog dioksida bila jasno vidljiva. Jedna od stvari koju su znanstvenici željeli ustanoviti bilo je koliko se energije utroši u obavljanju redovitih dnevnih aktivnosti, poput uspinjanja stepenicama. O nalazima, Todd Manini kaže: "Ustanovili smo da su, tijekom osam godina promatranja, starije osobe s nižim stupnjem dnevne fizičke aktivnosti imale gotovo tri puta veći rizik od smrti u usporedbi sa svojim znatno aktivnijim vršnjacima."

Naomi Glass raduju takve vijesti: "Mislim da je za ljude ohrabrujuće da znaju da mogu održati svoje zdravlje, - ili ga čak i poboljšati – već samim obavljanjem redovnih svakodnevnih aktivnosti."

Studija nije pokušala odgovoriti zašto je veća aktivnost povezana s manjim rizikom od umiranja. Ali, Manini kaže da aktivnost najvjerojatnije pomaže u prevenciji srčanih bolesti i raka. On kaže da je za starije osobe bilo kakvo kretanje bolje od nikakvog, a uobičajene dnevne aktivnosti mogu im pružiti potpuno dovoljno tjelesne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG