Linkovi

Edicija "knjiga ukratko" o temama koje dominiraju vijestima


Spisateljica Armanda Roraback kaže da Amerikanci žele znati više o mjestima koja se često spominju u vijestima, kao što su – primjerice – muslimanske zemlje. Nova edicija knjiga Bilješke ukratko pomaže čitateljima da nauče nešto o tim regijama.

Prije šest godina povjesničarka Armanda Roraback razvila je interes za Afganistan, koji je tada bio pod talibanskom vladavinom, režim koji su prevodili islamski fundamentalisti ograničavajući prava žena i zadrto progoneći svaki dio neislamske kulture u Afganistanu. Pokrenula je Web sajt kako bi s drugima podijelila rezultate svojih proučavanja. Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna, za koje se vjeruje da ih je organizirala teroristička mreža al-Qaida sa sjedištem u Afganistanu, kompilirala je svoje bilješke u knjigu Afganistan ukratko.

Uz pomoć prijatelja i obitelji uspjela je primjerke te knjige dostaviti u knjižare u području Los Angelesa, nekoliko dana prije negoli je počela invazija predvođena Sjedinjenim Državama na tu zemlju. "Svi su naprosto umirali od želje za informacijama o Afganistanu, jer su Sjedinjene Države išle u rat, tako da je knjiga završila na istaknutim mjestima u knjižarama, a nekoliko dana nakon početka invazije došla je i na popis najprodavanijih knjiga Los Angeles Timesa".

Bila je to prva od šest knjiga u nizu u ediciji Bilješke ukratko, svaka od njih inspirirana događajima u vijestima. " Nakon toga Osmaba bin Laden je pobjegao u Pakistan, odnosno to se vjeruje, tako da sam nastavila s knjigom Pakistan ukratko. Budući da nijedna od ove dvije knjige ne može biti shvaćena, ukoliko ne shvaćate Islam, pripremila sam i knjigu Islam ukratko".

Nakon toga uslijedila je knjiga o Iraku, koja je također došla na popis najprodavanijih knjiga Los Angeles Timesa. Knjige iz edicije Bilješke ukratko su kratke, uglavnom između 60 i 80 stranica, a u njima se rezimira povijest, religija i politički razvoj događaja u nekoj regiji. Gospođa Roraback kaže da pokušava biti nepristrana. Njena knjiga o Izraelu i Palestini podijeljena je u dva dijela, jedan pored drugog, tako da se može čitati i "natraške", odnosno obje strane knjige imaju svoj početak. Čitatelj može listati knjigu, od jednih do drugih korica u oba smjera. "Učinila sam to s namjerom da knjiga predstavi obje strane na način da kad čovjek završi s čitanjem shvaća zašto je riječ o "živom pijesku", zašto u toj regiji postoji stalni sukob, jer obje strane imaju vrlo uvjerljive razloge da budu u tom području i osjećaju da je to njihova zemlja".

Posljednja knjiga Armande Roraback nosi naslov Iran ukratko. U svakom od spomenutih slučajeva ona je sučeljena s problemom da ostane aktualna u okruženju događaja koji se odvijaju munjevitom brzinom. "Svakodnevno čitam novine i pitam se je li moja knjiga deaktualizirana? Problem je u tome što se te situacije mijenjaju redovito".

Knjiga o Izraelu i Palestini, objavljena prije dvije godine, već treba reviziju, a gospođa Roraback kaže da će se novo izdanje pojaviti u knjižarama za mjesec-dva. Dodaje kako su njene knjige posebno popularne kod đaka i nastavnika. "Nastavnici vole ove knjige. Dosta njih prodam nastavnicima jer se od njih traži da drže nastavu o stvarno puno različitih predmeta i da budu obaviješteni o aktualnim zbivanjima. Zapravo u Kaliforniji, a sigurna sam i u drugim dijelovima Sjedinjenih Država, od đaka se traži da uče o Budizmu i Islamu, tu su poglavlja o Srednjem istoku, a tu su i mnogi drugi predmeti koji se podučavaju, a koji se odnose na ostatak svijeta. A od 2001. godine postoji puno veći interes za ono – da tako kažemo - "što se tamo događa", u drugim dijelovima svijeta".

U pripremi Bilježaka ukratko nalaze se knjige o Kini i Sjevernoj i Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG