Linkovi

Web sajt s najranijim zvučnim snimkama


Naše današnje odredište je stranica na kojoj jedan entuzijast, koristeći tehnologiju interneta, dijeli sa svijetom svoju opčinjenost najsuvremenijom tehnologijom od prije više od stotinu godina. "Na web stranici Tinfoil.com pokušavam sačuvati najranije zvučne snimke, one zabilježene na voštanim cilindrima. A, sve snimke na tim ranim voštanim cilindrima praktički su unikati. Dakle, to su svojevrsne zvučne vremenske kapsule koje treba sačuvati".

To kaže Glenn Sage, čovjek koji stoji iza web stranice tinfoil.com, nazvane tako po materijalu – kositrenoj foliji – korištenom u najranijim zvučnim snimkama. Njegova stranica uglavnom se bavi tek nekoliko godina kasnijim snimkama, kada je preferirani zvučni medij postao cilindar obložen slojem smeđeg voska.

Danas nam je najnormalnije da je glazba dostupna svugdje i u svako doba, pa je vrlo lako zaboraviti – kako ističe Glenn Sage – kakav je doživljaj bio za većinu ljudi kada su čuli prve zvučne snimke, krajem 19. stoljeća, u komercijalnim slušaonicama. "Isprva, te su snimke bile publici dostupne prvenstveno putem glazbenih automata u javnim slušaonicama. To su bili fonografi na kovanice: mušterija bi došla, ubacila novčić, stavila na uši zvučne cijevi – nalik slušalicama stetoskopa - i uživala u dvije i pol minute snimljene glazbe. To je onda bio nevjerojatan hit među građanima.

Glenn Sage stare zvučne snimke pretvara u digitalne zapise i postavlja svaki mjesec novu takvu snimku na web stranicu tinfoil.com. Njegova već prilično velika zbirka pruža fascinantan pogled na gotovo zaboravljenu kulturu od prije jednog stoljeća. "Snimke su vrlo raznolike: od eksperimentalnih snimaka, preko govora, muziciranja različitih sastava. 'Cilindar mjeseca' je redovita stvar koju stavljam od 1996, tako da do sada već ima više od stotinu snimaka koje svatko može poslušati u punoj duljini od dvije minute. Postoji i nekoliko povijesnih snimki, a i puno onih koje su sjajna zabava".

Web stranica Tinfoil.com zaista je puna i povijesti i informacija, ali najveća atrakcija su same snimke.

XS
SM
MD
LG