Linkovi

Američki Vrhovni sud zaključio zasjedanje


Washington Post piše da je zasjedanje za 2005-2006 godinu bilo povijesno za najviše američko sudbeno tijelo. U Vrhovni sud, naime, u kratkom razdoblju ušla su dva nova suca, Samuel Alito i John Roberts, koji je ujedno postao i predsjedatelj. Nakon odlaska sutkinje Sandre Day O’Connor u mirovinu, piše Washington Post, koja je nerijetko bila jezičac na vagi između konzervativnijih i liberalnijih članova Suda, sada je najviše sudbeno tijelo SAD-a često podjednako podijeljeno između dva bloka sudaca.

Presudni deveti glas koji se najčešće svrstava uz jednu ili drugu stranu sada je 69-godišnji Anthony Kennedy koji se nalazi u Sudu od 1988. godine kada ga je na tu dužnost imenovao tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan. Od 17 slučajeva koje je Sud rješio preglasavanjem u ovom zasjedanju Kennedy se čak 12 puta našao na pobjedničkoj strani, više nego bilo koji drugi njegov kolega, piše Washington Post.

New York Times se, pak, usmjerava na ulogu koju je u proteklom zasjedanju Vrhovnog suda imao novi predsjedatelj John Roberts. Njujorški dnevnik piše da se Robertsova čelna uloga još nije očitovala u odlukama Suda te da on još nema stvari pod kontrolom. Roberts je, primjećuje Times, često bio među kolegama koje su se distancirale od presude. Međutim, sigurno je da je Sud krenuo konzervativnijim smjerom. Prema jednoj statističkoj analizi, novi sudac Samuel Alito 15 posto više se stavio na stranu konzervativnih sudaca Vrhovnog suda u odnosu na Sandru Day O Connor koju je naslijedio na dužnosti.

XS
SM
MD
LG