Linkovi

Eisenhowerov praunuk na proslavi 50. rođendana američke mreže auto-cesta


Washington Post piše o obilježavanju pedesete godišnjice jednog od najvećih projekata američke vlade – izgradnje nacionalnog sustava auto-cesta.

Zakon o početku gradnje cesta s najmanje četiri trake potpisao je 29. lipnja 1956. godine predsjednik Dwight Eisenhower. 'Bilo je to doba kada su se Amerikanci pribojavali komunizma upravo onako kao što su danas zabrinuti zbog terorizma' piše Washington Post. Izgradnja svih planiranih dionica je konačno bila završena 1992. godine, 20 godina kasnije od plana.

Amerika je 1956. bila znatno drugačija zemlja, s mnogo većim regionalnim razlikama, ali i bez velikih trgovinskih lanaca, bez prometnih gužvi, bez predgrađa i sveprisutnih motela. Vozačku je dozvolu 1956. imalo jedva 60 posto Amerikanaca, danas je ima oko 90 posto.

Kako je Dwightu Eisenhoweru palo na pamet da izgradi sustav koji se danas diči s 47 tisuća milja auto-cesta, 55 tisuća mostova, 104 tunela, 14750 raskrsnica te niti jednog semafora? 1919. godine Dwight Eisenhower je kao mladi časnik putovao od Washingtona do San Francisca u vojnom konvoju - puna 62 dana. 'Putevi su bili toliko loši da su uz cestu morali ostaviti devet kamiona, koji su prestali voziti' – piše Washington Post.

Kasnije, kao zapovjednik savezničke vojske u osvojenoj Njemačkoj, Dwight Eisenhower je bio impresioniran sustavom auto-cesta koje je izgradio Hitlerov režim. 'Nakon što sam to vidio, znao sam da tako nešto mora izgraditi i Amerika' – napisao je kasnije Dwight Eisenhower.

Povodom 50. godišnjice početka gradnje sustava autocesta u Washingtonu se danas održava svečana proslava, na kojoj će sudjelovati i Eisenhowerov praunuk, koji je sa skupinom štovatelja njegova pretka ovih dana prošao rutu Washington-San Francisco, kojom je svojedobno putovao Dwight Eisenhower.

******

Kada smo već kod prometa, spomenimo da dnevnik Seattle Times piše o najavi tvrtke DaimlerChrysler da će 2008. godine na američko tržište plasirati takozvani 'pametni automobil', koji izrazito malo troši.

Potencijalni kupci ovog dvosjeda su žitelji velikih gradova – upravo oni koji najviše pate od prometnih gužvi, visokih cijena benzina i pomanjkanja mjesta za parkiranje. Automobil će koštati manje od 15 tisuća dolara, a na autocesti bi dostigao brzinu od 69 milja na sat.

'Naši su budući kupci ljudi koji ne vole status quo i koji se ponose vlastitom individualnošću' – rekao je predstavnik proizvođača.

Analitičari međutim upozoravaju da su Amerikanci do sada sa skepsom reagirali na ovakve projekte, djelomično i zbog toga što im je glavni prioritet osobna sigurnost, koju manje i lakše vozilo ne jamči.

XS
SM
MD
LG