Linkovi

Oceanografkinja na čelu Episkopalne crkve


Američka Episkopalna crkva izabrala je, po prvi puta u povijesti te crkve, ženu za biskupa. Izbor biskupinje dolazi nakon godina razilaženja izmedju liberalnih i konzervativnih anglikanaca – kao i kršćana drugih denominacija – oko izbora žena i homoseksualaca na čelo crkve.

Katharine Jefferts Schori, doktorica oceanografije iz Nevade, izabrana je za prvu ženu na čelu američke Episkopalne crkve na općoj konvenciji u Columbusu, savezna država Ohio. Izbor je kontroverzan. Biskupinja kaže – znak da stoljećima stara dominacija muškaraca na čelu njene crkve završava. 'Mislim da moj izbor pokazuje da biskupi ove crkve mogu donositi odluke bez obzira na spol osobe' rekla nam je gospođa Schori.

Ali, neki konzervativni episkopelijanci, uključujući biskupa Roberta Duncana, u Pittsburghu, smatraju da crkva polazi krivim putem kad prekida tradiciju. "Srce mi puca....u ovoj sam vjeri rođen, moja crkva sada prihvaća revolucionarni program umjesto da se drži glavne struje kršćanstva" - kazao je Robert Duncan.

Zabrinutost postoji i medju konzervativcima i medju liberalima da će pitanja homoseksualaca i žena podijeliti crkvu. Anglikanskoj crkvi u svijetu pripada i 77 milijuna Afrikanaca i njihov vođa – nadbiskup Peter Adebiyi, iz Lagosa – oštro je kritizirao američku episkopalnu crkvu zbog njenog izbora homoseksualaca za svećenike i biskupe.

"Zabrinjava nas da bi Gay U, savez homoseksualaca, mogao predstavljati novu vjeru u ovom dijelu svijeta, jer mi ne prihvaćamo ili podliježemo društvenoj religiji" - rekao je nigerijski biskup.

Nakon svog izbora, biskupinja Schori podržala je uspješnu rezoluciju koja od biskupa i dijeceze trazi da ne podržava izbor deklarirano homoseksualnih biskupa.

Mjera ne znači potpunu zabranu njihovog izbora za biskupa, već se njome želi umiriti konzervativna strana ljutita zbog izbora, 2003. godine, deklarirano homoseksualnog biskupa Genea Robinsona, u biskupiji New Hampshire. Nije vjerojatno da će taj korak značiti kraj konzervativnim kritikama kao ni pozivima liberala za jednakost žena i homoseksualaca.

Problem je to koji ne muči samo anglikance. Joan Clark Hauk, baka iz Pennsylvanije, kaže da će ona, zajedno sa sedam drugih žena, biti zaredjena za katoličku svećenicu krajem srpnja. Katolička crkva nije u pravu kad žene isključuje iz svećenstva, kaže Joan Clark Hauk. "Zahtjevam od crkve da prekine s grijehom diskriminacije žena i da to pripisuje volji Boga" - rekla nam je ova katolička vjernica.

Biskupinja Schori vjeruje d aje sposobna da svoju kongregaciju uvjeriti u to da je izbor žene znak napretka: "Jednom kad izgradite odnose, gotovo svatko vam pristupa, gotovo svatko s vama razgovara."

Biskupinja Schori bit će službeno postavljena na čelo Episkopalne crkve u studenome.

XS
SM
MD
LG